Senatul a adoptat o propunere legislativă de modificare a Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice prin care se stabilesc limite de zgomot maxim. Astfel, actul normativ, iniţiat de parlamentari USR, prevede introducerea în sarcina agentului constatator a obligaţiei de a măsura nivelul zgomotului cu ajutorul unui sonometru omologat şi verificat metrologic.
Amenzi de până la 2900 de lei. Pentru anumiți șoferi
Orele în care nu ai voie să faci zgomot mare
”Constituie contravenţie tulburarea fără drept a liniştii persoanelor din locuinţe sau din alte imobile cu funcţiuni echivalente locuirii, între orele 7.00-14.00 şi 16.00-23.00 de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 35 decibeli, măsurat în interiorul locuinţei sau al imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, ţipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui aparat, obiect ori instrument muzical”, se arată în proiectul care a trecut de plenul Senatului.
Tot contravenţie constituie și depăşirea nivelului de presiune acustică de 30 dB în locuinţe între orele 14.00- 16.00 şi 23.00- 7.00, măsurat în condiţii similare.
Iată câți decibeli trebuie să respecți în instituțiile publice
În cazul instituțiilor publice, spitale, școli, biserici, intanțe de judecată, regii autonome, societăți comerciale, formaţiuni politice, organizaţii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanţe ale altor state ori ale organizaţiilor internaţionale de pe teritoriul României nu trebuie ca decibelii să depășească 45, respectiv 35.
Un alt amendament stabileşte că, atunci când măsurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce ţin de caracteristicile mijlocului tehnic, ale procedurii de măsurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contravenţiilor se va face pe baza propriilor simţuri ale agentului constatator.
Alertă pentru români! Riscați 5.000 lei dacă sunteți prins făcând asta
Și primarii îi pot amenda pe scandalagii
Pe lângă polițiști, amenzi pot da și primari, împuterniciţii acestuia, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii din Jandarmerie, poliţiştii de frontieră. Actul normativ stabileşte amenzi de până la 1.500 de lei şi prevede majorarea cu jumătate a limitelor amenzilor în cazul repetării contravenţiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.