Asta e singura şansă a bucureştenilor să NU tremure de frig la iarnă

Antonia Popescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Prognoza meteo 16 octombrie 2021. Cum va fi VREMEA astăzi
Prognoza meteo 16 octombrie 2021. Cum va fi VREMEA astăzi

Noul Guvern trebuie să treacă problemele de la RADET pe lista priorităţilor, altfel bucureştenii riscă să rămână fără caldură şi apă caldă în această iarnă.

'Pentru 1,2 milioane de bucureşteni, cei racordaţi la RADET, iarna lui 2019 se anunţă a fi una plină de provocări. Vor avea apă caldă şi mai ales căldură, aşa cum promit autorităţile? O întrebare la care răspunsul este greu de dat, având în vedere starea critică în care se află reţeaua de termoficare şi diferendul în justiţie pe seama datoriilor neachitate, între RADET şi ELCEN. Dincolo de asigurările edililor, de promisiunile cu iz electoral, singura şansă ca bucureştenii să nu tremure de frig este ca noul guvern să treacă problema RADET pe lista priorităţilor', afirmă analiştii de la Frames, într-o radiografie a situaţiei din sistemul de termoficare al Bucureştiului.

RADET anunță când încep probele pentru căldură

Iarna lui 2019 se anunţă a fi una extrem de dificilă. Dincolo de prognozele meteo alarmiste, marea problemă o reprezintă reţeaua de termoficare care a ajuns la un nivel de degradare fără precedent în ultimii 30 de ani. RADET, a doua cea mai extinsă reţea de termoficare urbană din lume, după Moscova, cu peste 950 de kilometri de reţea primară, 2.900 km de reţea secundară şi peste 1.000 de puncte şi module termice, se află în prezent într-o situaţie critică, se arată într-o analiză realizată de compania de consultanţă Frames, remisă, marţi, Agerpres.

Potrivit analizei Frames, mai mult de 80% din conductele termice ale RADET au o vechime de peste 25 de ani şi trebuiau înlocuite de acum 10 ani. Astfel s-a ajuns ca, aproape zilnic, multe dintre ele să 'crape', iar răcirea vremii şi începerea furnizării căldurii vor accentua acest fenomen, precizează autorii analizei. 'Iarna trecută au fost peste 3.500 de avarii şi zeci de mii de bucureşteni au îngheţat în case. În condiţiile unei subfinanţări cronice, cei de la RADET abia dacă au reuşit în acest an să schimbe câteva din conducte şi să repare o parte din reţea. O parte infimă, de numai câteva procente'', arată analiza Frames.

O dovadă că reţeaua de termoficare a ajuns într-un punct critic o reprezintă situaţia apei de adaos, cea care asigură presiunea necesară pentru ca apa caldă şi căldura să ajungă în apartamentele bucureştenilor. ELCEN a ajuns în situaţia de a pompa aproape 2.000 de tone/oră, în condiţiile în care în 2016 cantitatea nu depăşea 1.200 de tone. În 2017, pentru a menţine presiunea în conducte, ELCEN a crescut nivelul la 1.600 de tone, iar în 2018 s-a ajuns la 2.000 de tone. Statisticile ELCEN arată că presiunea din conductele tur în sezonul de iarnă a scăzut progresiv de la valori de 8 - 9 bari la 3,5 - 4 bari şi debitul de apă de adaos a crescut progresiv de la valori de 800 t/h la 2.600 t/h.

Creşterea volumului de apă de adaos atrage o degradare şi mai mare a reţelei de termoficare, pentru că vine însoţită de reactivi chimici care corodează conductele şi limitează debitele de agent termic livrate. În plus, peste nivelul de 2.000 de tone/h se intră într-o zonă periculoasă, existând riscul de avarii majore, avertizează sursa citată.

,,Funcţionarea în aceste condiţii produce efecte distructive asupra agregatelor producătoare, în special asupra CAF-urilor, conducând la indisponibilizări repetate a acestora cu efecte negative asupra alimentării cu energie termică a consumatorilor şi limitează debitele de agent termic livrate', declara, recent, Claudiu Creţu, administrator special al ELCEN.

ELCEN explică ce se întâmplă în cazul falimentului RADET

,,În esenţă, deşi ELCEN şi RADET fac toate eforturile pentru a menţine presiunea la un nivel constant, a devenit o sarcină extrem de dificilă să livreze apă caldă şi căldură la parametri normali. În condiţiile în care conductele sunt foarte vechi, ruginite şi pline de găuri, mare parte din apă se scurge în pământ'', afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

RADET a început deja să furnizeze căldură la unele instituţii, spitale, şcoli, grădiniţe şi cămine de bătrâni. Între timp, de luni, 28 octombrie, regia a început şi probele tehnologice pentru furnizarea căldurii în cele peste 560.000 de apartamente. Potrivit analiştilor, misiunea va fi una extrem de dificilă, având în vedere starea reţelei.

Chiar dacă Primăria Capitalei, RADET şi premierul demis promit că bucureştenii vor trece cu bine iarna şi că există toate resursele necesare alocate, semnele de întrebare, cel puţin din punct de vedere tehnic, rămân în vigoare. ,,Cu un personal subdimensionat raportat la gravitatea situaţiei, fără logistica necesară pentru a interveni rapid în perspectiva sezonului de iarnă, pentru RADET urmează o misiune aproape imposibilă. Dacă anul trecut au fost peste 3500 de avarii, nu este exclus ca acest record să fie depăşit.

Pentru bucureşteni, asta s-ar traduce în zile în şir fără apă caldă şi căldură, în plină iarnă'', arată analiza Frames. Oficialii din Ministerul Energiei declarau, recent, că cel puţin din punct de vedere al gazului necesar pentru asigurarea încălzirii Capitalei, ELCEN a negociat cu Romgaz cantităţile necesare. 'Cum trecem această iarnă? Contractul de gaz: aveţi asigurat întreg combustibilul necesar pentru această iarnă.

ELCEN a reuşit să negocieze cu Romgaz cantităţile necesare, în integralitate, acoperind şi problema dezechilibrelor pe care le generează variaţiile de temperatură. Este un contract bun, un contract corect, care asigură stabilitate pentru această iarnă.

(...) Avem toate condiţiile şi vă garantez că nu vă vom crea nicio dificultate în asigurarea energiei termice necesare pentru populaţie', a declarat Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei. RADET se află în prezent în faliment, iar existenţa regiei este posibilă doar pentru că declararea falimentului a fost contestată în instanţă. Dacă contestaţia va fi respinsă, falimentul va intra în vigoare, iar activitatea acesteia va fi preluată de noile societăţi înfiinţate de Municipalitate. 'Cum de a ajuns RADET în faliment, o regie cu peste 1,2 milioane de clienţi, ţine de subfinanţarea cronică şi de dezinteresul autorităţilor. Ani la rând nu s-au făcut investiţii, sistemul de termoficare fiind ignorat de primarii şi oficialii ce s-au perindat la conducerea oraşului. Fără o sursă de finanţare sigură, RADET a acumulat datorii după datorii. În prezent, datoriile istorice către ELCEN au ajuns la 3,83 miliarde de lei, iar Electrocentrale Bucureşti a fost nevoită să intre în insolvenţă din cauza blocajului financiar. Primăria ezită să plătească datoria, pentru că nu îşi asumă decât o parte din ea. Astfel s-a ajuns la justiţie, Municipalitatea fiind chemată în judecată de către ELCEN şi administratorul special al acesteia, Sierra Quadrant', precizează sursa citată.

Municipiul în care cetățenii vor plăti căldura mai puțin cu 30 %

Potrivit Frames, dincolo de disputa juridică privind datoriile dintre ELCEN şi RADET, ce va fi tranşată în instanţă, cert este că reţeaua de termoficare a Bucureştiului se degradează constant, iar investiţiile majore de reabilitare, absolut esenţiale, întârzie. RADET a anunţat, recent, că au fost încheiate patru acorduri cadru pentru înlocuirea ţevilor, dar şi contracte în valoare de 150 de milioane lei pentru materiale şi reparaţii.

'Suntem gata cu caietul de sarcini şi în curând vom scoate la licitaţie un tronson de 202 kilometri pe fonduri europene'', au declarat oficialii regiei.

,,Raportaţi la cei peste 4.000 de kilometri de conducte, planurile sunt infime. Necesarul de investiţii în sistemul de termoficare al Bucureştiului este de peste 3 miliarde de euro. Numai în cazul ELCEN este nevoie de investiţii de peste 515 milioane de euro în retehnologizarea şi refacerea CET-urilor, pentru a respecta standardele impuse de legislaţia europeană'', declară Adrian Negrescu, managerul Frames. În condiţiile în care reabilitarea reţelei cu fonduri de la UE a rămas la capitolul deziderat, singura şansă pentru Bucureşti este ca noul guvern să intervină şi să identifice soluţiile necesare pentru rezolvarea diferendului juridic şi pentru finanţarea refacerii sistemului de termoficare, arată analiza. Claudiu Creţu, administratorul special al Electrocentrale Bucureşti, speră şi el în această soluţie.

,,În eventualitatea în care RADET intră în faliment, înţeleg că e pregătită Termoenergetica să preia serviciul de transport şi distribuţie (...). Eu nu pot să accept ca autorităţile statului să nu ia măsuri astfel încât Bucureştiul să aibă căldură şi apă caldă (...). În anul 2020, eu exclud varianta ca în Bucureşti să fie sistat serviciul (...). Refuz şi nu cred în sistarea serviciului. Mesajul meu e pozitiv, indiferent de situaţie, autorităţile trebuie să găsească soluţii', a declarat, recent, Claudiu Creţu.

Dincolo de speranţe, de situaţia juridică a RADET, de datorii şi dispute în justiţie, cert este că situaţia din sistemul de termoficare este critică. Cu facturile plătite la timp, fără datorii la întreţinere, bucureştenii se întreabă, pe bună dreptate, dacă vor avea apă caldă şi căldură, la iarnă. ,,Soluţia se află, în primul rând, în mâinile Municipalităţii. Să îşi asume faptul că este responsabilă pentru cetăţenii săi. Bucureştenii sunt, în prezent, victimele de serviciu în acest război instituţional şi juridic, în care birocraţia, incompetenţa, interesele politice şi lipsa de viziune administrativă fac din RADET candidatul ideal la un loc în topul falimentelor'', mai afirmă analiştii Frames, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9764
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9765
USD
Azi 4.7176
Diferența 0.0119
Zi precendentă 4.7057
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9764 RON
USD flag1 USD = 4.7176 RON
GBP flag1 GBP = 5.9544 RON
CHF flag1 CHF = 5.3172 RON
AUD flag1 AUD = 3.0468 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3484 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0304 RON
NOK flag1 NOK = 0.4249 RON
SEK flag1 SEK = 0.4287 RON
XAU flag1 XAU = 393.2836 RON
Monede Crypto
1 BTC = 433252.87RON
1 ETH = 15004.66RON
1 LTC = 423.83RON
1 XRP = 5.41RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.58%
6 luni: 5.62%
12 luni: 5.66%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17423.52-1.22%
BET-BK3252.40-1.36%
BET-EF935.91-1.00%
BET-FI60672.53-0.32%
BET-NG1224.51-1.16%
BET-TR38427.26-1.22%
BET-TRN37350.85-1.22%
BET-XT1494.80-1.12%
BET-XT-TR3240.77-1.12%
BET-XT-TRN3156.69-1.12%
BETAeRO934.89-1.56%
BETPlus2578.32-1.18%
RTL38548.80-1.25%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel