Programul-pilot "Rabla pentru sobe", anunțat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, are potențialul de a genera efecte economice și sociale pozitive, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Pe termen scurt, programul ar putea duce la o scădere semnificativă a consumului de lemn de foc. Instalațiile de încălzire cu randament de 80-85% produc mai multă căldură cu mai puține lemne. Majoritatea românilor care se încălzesc cu lemn (sunt în jur de 3,5 milioane de gospodării) folosesc sobe "clasice", cu randamente de 20-30%. Pe termen lung, o dată cu implementarea acestui program, scăderea consumului de lemn de foc va fi vizibilă.
Această scădere a consumului de lemn de foc ar putea avea un impact pozitiv asupra economiei forestiere. Rămânând în aceleași proporții ale recoltării sustenabile stabilite prin amenajamentele silvice, lemnul de lucru va avea un impact semnificativ în creşterea economiei forestiere. Mai mult lemn prelucrat înseamnă locuri de muncă, siguranță și stabilitate antreprenorială, dezvoltare economică și bani mai mulți la bugetul statului.
Pe termen lung, programul ar putea duce la o îmbunătățire a calității aerului în zonele rurale. Sobele vechi nu ard lemnul complet, pierd căldură și poluează. Prin "Rabla pentru sobe", una dintre cerinţele obligatorii este ca aparatele pentru încălzirea locuinţelor să fie aliniate cerinţelor Ecodesign 2022. Acestea vor avea un randament mai mare și vor produce mai puține emisii de poluanți, ceea ce va duce la o îmbunătățire a calității aerului în zonele rurale.
Programul "Rabla pentru sobe" este o inițiativă importantă care are potențialul de a genera efecte pozitive atât asupra mediului, cât și asupra economiei românești.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.