În urma mai multor controale efectuate în ultimele luni, Autoritatea pentru Protecția Datelor (ANSPDCP) a anunțat că asociațiile de proprietari nu trebuie să solicite de la locatarii care stau la bloc o serie de documente.
Concret ANSPDCP spune că, procedând astfel și cerând proprietrilor date personale și copii după diferite acte pentru completarea cărții de imobil, se încalcă normele de protecție a datelor. GDPR-ul impune tuturor celor ce prelucrează date să respecte câteva principii de bază, printre care:
- datele trebuie prelucrate în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată;
- datele prelucrate sunt adecvate, relevante și limitate la ceea ce este necesar în raport cu scopurile în care sunt prelucrate (reducerea la minimum a datelor).
Ca atare, a solicita celor care locuiesc în bloc anumite copii după documente și diverse informații (profesia, de exemplu, care în mod definitiv poate fi considerată chiar irelevantă într-un atare context) poate fi considerat excesiv pe legislația de protecția datelor.
Citește și Legea locuințelor, dată peste cap. Schimbări importante
În altă ordine de idei, a cere copii după un act de identitate înseamnă a prelucra datele din acel document, ceea ce, conform Legii nr. 190/2018, atrage în multe cazuri obligația de a numi un responsabil cu protecția datelor - or, asociația de proprietari s-ar putea să nu-și dorească acest lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.