Asistenţă bugetară de 25 de milioane de euro! Află pentru cine

Antonia Popescu |
Data publicării:
Primii 500 de miliardari lumii s-au îmbogăţit cu un trilion de dolari în 2021
Primii 500 de miliardari lumii s-au îmbogăţit cu un trilion de dolari în 2021

Comisia Europeană a aprobat, joi, plata unei sume de aproape 25 de milioane de euro sub formă de asistenţă bugetară pentru Republica Moldova, pentru a ajuta guvernul acestei ţări să realizeze reforme esenţiale în poliţie, agricultură şi dezvoltare rurală, dar şi în privinţa combaterii corupţiei şi a spălării banilor, care vor aduce beneficii cetăţenilor acestei ţări, se arată într-un comunicat al executivului comunitar.

'Pachetul de asistenţă aprobat joi - al patrulea din iulie până în prezent, este dovada angajamentului ferm şi constant al UE faţă de calea reformelor urmată de Republica Moldova. Această asistenţă ar trebui să fie considerată ca fiind recunoaşterea eforturilor susţinute depuse de guvernul Republicii Moldova pentru a găsi soluţii la problemele din domenii vitale, precum justiţia şi statul de drept, în beneficiul cetăţenilor acestei ţări. UE este pregătită să sprijine în continuare acest proces important, care depinde de obţinerea unor rezultate concrete, în special în ceea ce priveşte mult aşteptata reformă a justiţiei', a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea.

Verdict necruțător. Mediul fiscal internațional este incert

Această nouă sumă urmează celor două plăţi aferente sprijinului bugetar efectuate în iulie (14,54 milioane de euro) şi în octombrie (14,35 milioane de euro) şi primei tranşe a asistenţei macrofinanciare anunţată recent (30 de milioane de euro). Comisia şi-a reluat în iulie sprijinul bugetar pentru Republica Moldova, după ce a suspendat aceste plăţi timp de aproape doi ani din cauza deteriorării situaţiei statului de drept din această ţară.

În urma schimbării de guvern care a avut loc în luna iunie, autorităţile Republicii Moldova au lansat un proces de reforme structurale semnificative şi substanţiale, care a permis UE să îşi reia sprijinul bugetar şi asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova. De la ultima plată aferentă sprijinului bugetar, guvernul Republicii Moldova a continuat punerea în aplicare a programului de reforme în cadrul Acordului de asociere UE-Republica Moldova. Merită menţionate îndeosebi măsurile suplimentare luate de guvern pentru a aborda problema corupţiei şi a lipsei de independenţă a sistemului judiciar.

În cursul acestui proces, Republica Moldova a solicitat Comisiei de la Veneţia din cadrul Consiliului Europei să avizeze proiectul de lege având drept obiectiv reforma Curţii Supreme de Justiţie şi a Procurorului General. Guvernul şi-a demonstrat angajamentul de a ţine seama de aceste recomandări, se spune în comunicat. Potrivit observatorilor independenţi, primul tur al alegerilor locale a avut loc în întreaga ţară la 20 octombrie într-o atmosferă calmă şi competitivă, cetăţenii putând vota în deplina libertate.

Serviciile Comisiei şi Serviciul European de Acţiune Externă vor monitoriza atent în continuare situaţia politică, inclusiv în ceea ce priveşte turul al doilea al alegerilor locale din 3 noiembrie. De asemenea, vor evalua în continuare îndeplinirea condiţiilor înainte de a efectua noi plăţi către Republica Moldova, precizează Comisia Europeană, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5556
Diferența 0.0125
Zi precendentă 4.5431
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5556 RON
GBP flag1 GBP = 5.8053 RON
CHF flag1 CHF = 5.3084 RON
AUD flag1 AUD = 2.7506 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.2089 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4168 RON
SEK flag1 SEK = 0.4545 RON
XAU flag1 XAU = 440.1817 RON
Monede Crypto
1 BTC = 364533.65RON
1 ETH = 7181.81RON
1 LTC = 333.20RON
1 XRP = 8.91RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Opinii

Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia...

Eric Demuth, CEO BitPanda

Sabotează Trump deliberat economia SUA? Șeful BitPanda spune că da și explică de ce

Fondatorul BitPanda spune că tarifele lui...

Cristian Pârvan / Foto: Agerpres / Cristian Nistor

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel