Aceste notificări de daune avizate au fost depuse atât în baza asigurărilor de locuinţe, cât şi a celor dedicate bunurilor şi sediilor companiilor.
"Mai mult de jumătate dintre aceste avizări au fost făcute pentru acoperirea daunelor produse locuinţelor de aceste fenomene de o intensitate nemaiîntâlnită în zona Dobrogei. Aceste notificări au fost realizate în contextul în care doar 14% din locuinţele din Regiunea Sud-Est sunt protejate de o asigurare facultativă", precizează sursa citată, într-un comunicat transmis AGERPRES.
UNSAR a precizat că în 2023, pentru acoperirea pagubelor unei locuinţe, produse tot din cauza unei furtuni, a fost achitată dauna-record a ultimilor 5 ani pentru acest tip de risc, cu o valoare de peste 400.000 lei.
"Indiferent că vorbim de proprietari de locuinţe sau antreprenori, cu toţii suntem expuşi riscurilor. Iar săptămâna trecută am văzut cât de vulnerabili putem fi în faţa naturii. Cu atât mai mult, ar trebui să ne informăm de la specialişti şi să alegem să ne protejăm bunurile", a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.
Înfiinţată în 1994, UNSAR reprezintă 21 de companii de profil, care deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări.
Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional.
Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni - Insurance Europe.
Asigurătorii din România plătesc despăgubiri de 5,2 milioane de euro în fiecare zi calendaristică.
Furtuna a făcut ravagii pe litoral
Tot județul Constanța a fost afectat pe 30 august din cauza unei furtuni extreme.
Inundații au afectat mai multe orașe și stațiuni de pe litoral, inclusiv Constanța.
Ca o consecință a inundațiilor devastatoare, mai multe localități au rămas fără apă. Precipitațiile au ajuns la un nivel record, înregistrându-se cantități de peste 200 litri pe metru pătrat, după cum arată un comunicat al Apelor Române.
”Noi cantități de precipitații s-au înregistrat pe litoral în ultimele 24 de ore, conform datelor centralizate de Apele Romane Dobrogea-Litoral, cele mai însemnate cantitativ fiind în:
Mangalia- 225,9 l/mp;
Cerchezu - 83 l/mp;
Tuzla - 118 l/mp;
23 August- 145 l/mp;
Constanța- 53,3 l/mp;
Ciocârlia- 40 l/mp.
Precipitațiile sunt comparabile cu evenimentele din 2005. Sunt afectate de inundații pluviale localitățile: Mangalia, 2 Mai, Venus, Jupiter, Saturn.
Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, la Costineşti au fost inundate o curte şi o casă de pe strada Henri Coandă, iar pe strada Meduzei, din cauza refulării canalizării suprasolicitate, a fost inundat un subsol.
De asemenea, la Venus a fost inundată o curte, la Eforie Sud a fost inundat un garaj, la 2 Mai a fost inundată o casă din cauza refulării canalizării, iar la Moşneni au fost inundate două case de pe strada Ştefan Gheorghe.
Pentru evacuarea apei din zonele inundate intervin echipaje de pompieri din Mangalia, Tuzla, Eforie şi Vama Veche.
Totodată, în Eforie Nord a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru îndepărtarea unei crengi care a căzut pe trei autoturisme parcate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.