Val Vâlcu, moderatorul conferinţei “Quo Vadis 2022!” - Ediția a IV-a, Asigurările private de sănătate-soluție pentru finanțarea sănătății, l-a întrebat pe Cristian Roşu, vicepreşedintele ASF, dacă se poate spune că asigurările private de sănătate sunt similare cu asigurările CASCO în domeniul auto.
"Putem face şi această paralelă. Dacă asigurările sociale de stat le putem aprecia ca 'RCA', haideţi să încercăm să ne gândim că acest ‚CASCO’ al asigurărilor de sănătate care sunt asigurările private de sănătate pot să constituie o asigurare complexă, un fel de CASCO + RCA care, în felul acesta, pot da o dimensiune completă şi complexă întregului pachet de asigurare.
El este foarte firav în momentul acesta în România. După cum spunea şi domnul preşedinte, recunoştea şi domnul ministru mai devreme (n.r. – Nicu Marcu, preşedintele ASF şi Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii) avem o creştere de aproape 200% în procente, dar în valoare absolută, sumele sunt insignifiante la nivel de piaţă şi nu numai, la nivel de putere de acoperire a populaţiei acestei ţări", a explicat Cristian Roşu.
Citeşte şi: Nicu Marcu (ASF): Asigurările private de sănătate, SOLUŢIE pentru a avea un serviciu medical de calitate
"Vă pot spune că indemnizaţiile brute plătite anul trecut pe asigurările de sănătate au fost aproximativ de 60 de milioane de euro.
Întrebarea este simplă: dacă aceşti 60 de milioane de euro s-ar fi dus în sistemul public de sănătate, să ajute la finanţare sau la completarea finanţării care vine din partea Casei Naţionale de Asigurări, sunt bani, sunt puţini, dar sunt. Şi cu, apetitul pe care îl sesizăm de câţiva ani, prin procentele de creştere se menţine în continuare în acelaşi trend, putem să facem o prognoză pentru anii care urmează şi putem să avem în vedere faptul că vor fi sute de milioane de euro care vor intra în jocul economic şi comercial al sistemului de sănătate, sistem de sănătate care în permanenţă va avea nevoie de surse suplimentare de finanţare, atât pentru dotări cât şi pentru calitatea serviciilor. Iar toate aceste dotări sunt în trend cu evoluţiile tehnologice, ele sunt din ce în ce mai scumpe şi din ce în ce mai multe, iar ca să putem ţine pasul cu ele avem nevoie de bani. Aceşti bani se găsesc în piaţă, iar noi avem datoria să încercăm să-i extragem din piaţă şi să-i direcţionăm acolo unde este nevoie de ei", a mai declarat Cristian Roşu.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.