Conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la finalul anului trecut, capitalizarea bursieră a pieței reglementate a atins valoarea de 350,2 miliarde de lei, marcând o creștere de aproximativ 19% față de nivelul consemnat la sfârșitul anului 2023.
Performanța indicilor bursieri
Majoritatea indicilor Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat evoluții pozitive în 2024 comparativ cu anul precedent. Indicele de referință BET, care reflectă performanța celor mai tranzacționate companii listate pe piața reglementată a BVB, a înregistrat o apreciere de 8,78% la finalul anului.
Volumul tranzacțiilor și evoluția pieței
Valoarea totală tranzacționată pe piața reglementată a BVB și pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a fost de 37 de miliarde de lei la sfârșitul lunii decembrie 2024, înregistrând o ușoară scădere de 2,6% față de aceeași perioadă a anului anterior. În schimb, numărul total de tranzacții realizate la BVB și SMT a crescut cu 32%, atingând 2,6 milioane. Din totalul tranzacțiilor, 97,7% au fost realizate pe piața reglementată, restul fiind desfășurate pe SMT.
Dinamica tranzacțiilor cu titluri de stat și acțiuni
Valoarea tranzacțiilor cu titluri de stat a înregistrat o creștere semnificativă față de anul precedent, ajungând la 5,09 miliarde de lei la data de 30 decembrie 2024. În continuare, acțiunile au reprezentat clasa dominantă de active financiare, deținând o pondere de aproximativ 47% din totalul valorii tranzacționate la BVB.
Intermediarii activi pe piața de capital
La finalul anului 2024, cei mai activi intermediari de pe BVB (piața reglementată și SMT) au fost societățile de servicii de investiții financiare (SSIF), care au intermediat tranzacții în valoare de aproximativ 42 de miliarde de lei. Intermediarii locali, incluzând SSIF-urile și instituțiile de credit, au realizat 91% din valoarea totală intermediată. Printre intermediarii autorizați în alte state membre ale Uniunii Europene, firmele de investiții au fost cele mai active, acumulând o cotă de piață de 5,65%.
Custodia activelor și conturile clienților
Potrivit raportului ASF, la sfârșitul lunii decembrie 2024, SSIF-urile administrau în custodie active în valoare totală de 41,05 miliarde de lei, incluzând atât disponibilități ale clienților, cât și titluri financiare deținute de aceștia. Numărul total al conturilor active ale clienților SSIF-urilor a ajuns la 124.000.
Evoluția organismelor de plasament colectiv
Valoarea totală a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) din România a fost de 44,3 miliarde de lei la 30 decembrie 2024, înregistrând o creștere de 21,6% față de finalul anului 2023. În România activau 16 administratori de fonduri, dintre care 6 erau autorizați exclusiv ca societăți de administrare a investițiilor (SAI), 2 ca administratori de fonduri alternative de investiții (AFIA), iar 8 dețineau dublă autorizație.
Distribuția activelor fondurilor de investiții
Analiza activelor organismelor de plasament colectiv relevă evoluții mixte în 2024. Activele fondurilor de investiții au înregistrat scăderi pentru Fondul Proprietatea (-14,27%) și creșteri semnificative pentru OPCVM-uri (34,27%), societăți de investiții (14,74%) și fonduri de investiții alternative (13,39%).
Cotele de piață ale administratorilor de fonduriLa data de 30 decembrie 2024, primele trei societăți de administrare a investițiilor gestionau aproximativ 72,32% din activele OPCVM și 65,8% din activele fondurilor de investiții alternative. Activele nete ale celor șase societăți de investiții financiare au totalizat 15,33 miliarde de lei, marcând o creștere de aproximativ 14% față de nivelul de 13,4 miliarde de lei consemnat la finalul anului 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.