Asasini ruși de elită, trimiși la vânătoare în Europa. Bulgarul Emilian Gebrev, una dintre ținte

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Emilian Gebrev / Foto: BGNES
Emilian Gebrev / Foto: BGNES

Pentru un mare comerciant de arme, Emilian Gebrev are aerul modest al unui bunic nedumerit, preferând îmbrăcămintea simplă în locul costumelor și cravatelor, conducându-și propria mașină și insistând că este o persoană de mică importanță în afara Bulgariei sale natale.

Dar săptămâna aceasta a devenit clar cât de semnificativ este domnul Gebrev, cel puțin pentru o echipă de elită de agenți ruși din cadrul serviciului de informații militare al Kremlinului.

La câteva zile după ce autoritățile cehe au acuzat echipa de asasinat, cunoscută sub numele de Unitatea 29155, că se află în spatele unei serii de explozii din 2014 de la depozitele de arme, incident în urma căruia au murit două persoane, domnul Gebrev a recunoscut că acolo avea și el depozitate mărfurile sale. Și potrivit oficialilor cehi, exact stocurile lui Gebrev au fost ținta.

Dezvăluirea este una nouă și uimitoare, dat fiind că autoritățile spun că grupul a încercat de două ori să-l asasineze pe Emilian Gebrev. În 2015, autoritățile bulgare spun că ofițerii ruși din unitate specială au călătorit în Bulgaria și l-au otrăvit pe Ghebrev cu o substanță asemănătoare Novichokului, substanță folosită împotriva foștilor spioni și critici ai președintelui Vladimir Putin. După ce prima tentativă de asasinat a eșuat, agenții ruși s-au mai întors odată și au încercat din nou să-l otrăvească pe omul de afaceri bulgar.

Întotdeauna a existat o incertitudine cu privire la motivul pentru care rușii erau atât de hotărâți să-l ucidă pe domnul Gebrev. Acum, cazul din Cehia adaugă alte dovezi că Kremlinul îl urmărea din cauza afacerilor sale.

Într-un e-mail către The New York Times, Gebrev a recunoscut că depozitează muniție în Cehia și a recunoscut ceva ce negase anterior și anume că Emco, compania sa, a trimis echipamente militare în Ucraina după 2014, când separatistii erau sprijiniți de către armata rusă și serviciile de informații au început un război cu forțele ucrainene.

Implicarea echipei ruse în exploziile din Republica Cehă se adaugă la o listă tot mai lungă de operațiuni atribuite Unității 29155 și au inflamat și mai mult o confruntarea dintre Rusia și Occident.

Joi, guvernul ceh a declarat că va expulza până la 60 de diplomați ruși pe lângă cei 18 pe care i-a dat deja afară din țară ca răspuns la explozii, putând demonta prezența diplomatică a Rusiei în țară. Rusia a promis să răspundă în consecință și a expulzat deja 20 de oficiali din Ambasada Cehiei la Moscova.

Gestul a venit la doar câteva zile după ce Statele Unite au anunțat că vor expulza 10 diplomați ruși și vor impune sancțiuni ca pedeapsă pentru ungrav atac cibernetic asupra sistemelor de calculatoare ale guvernului SUA, de care Casa Albă a învinovățit agenția de informații externe a Rusiei. De asemenea, a coincis cu faptul că Rusia a masat trupele la granița cu Ucraina, pentru a se retrage parțial în această săptămână.

Ani de zile, Unitatea 29155 a funcționat în Europa înainte ca agențiile de informații occidentale să o descopere. O anchetă din 2019 făcută de The New York Times a dezvăluit scopul unității și a arătat că ofițerii săi au efectuat tentativa de asasinare care avusese loc cu un an înainte asupra fostului spion rus Sergei V. Skripal, care a fost otrăvit în Salisbury, Anglia.

De atunci au fost expuse numeroase alte exemple de acțiuni ale unității. Anul trecut, Times a dezvăluit o informație de la C.I.A. despre faptul că ofițerii din unitate ar fi putut efectua o operațiune secretă pentru a plăti recompense unei rețele de militanți criminali din Afganistan în schimbul atacurilor asupra trupelor americane și ale coaliției.

Procurorii bulgari au acuzat trei ofițeri din Unitatea 29155 de otrăvirea domnului Gebrev în ianuarie 2020 și au emis mandate pentru arestarea lor. De asemenea, au lansat un videoclip cu unuil dintre agresori care ungea cu otravă pe mânerele ușilor de la mașinile aparținând domnului Gebrev, fiului său și un manager superior, într-un garaj lângă birourile din Sofia, capitala Bulgariei.

Dar domnul Gebrev se întreabă dacă unitatea a acționat singură, sugerând că, chiar dacă asasinii ruși ar fi fost responsabili pentru otrăvirea sa, aceștia ar fi fost probabil în colaborare cu dușmanii săi din Bulgaria.

În pofica acestor lucruri Gebev refuză să comenteze ”bârfe de ziar” notează The New York Times.

Citește și: Cazul Navalnîi: Rusia va răspunde! Ce sancțiuni a aplicat UE

Domnul Gebrev este reticent în a discuta relația companiei sale cu Ucraina. Inițial, el a spus că a încetat toate exporturile de muniție către această țară la începutul războiului în 2014. Dar vineri, el a recunoscut că Emco a semnat un contract cu „companiile ucrainene autorizate” la sfârșitul anului 2014, după începerea războiului. Într-un e-mail anterior, domnul Gebrev a insistat asupra faptului că armele depozitate în Cehia nu erau destinate Ucrainei.

Un actual și un fost oficial ucrainean, vorbind cu condiția anonimatului pentru a discuta informații militare clasificate, au declarat că Emco a semnat un contract în 2014 pentru a furniza muniție de artilerie pentru armata ucraineană. Pentru a împiedica simpatizanții ruși din guvernul bulgar să blocheze transporturile, cutiile cu muniție au fost etichetate ca și cum ar fi destinate Thailandei, a spus fostul oficial. (Gebrev a negat că compania sa a etichetat greșit vreunul dintre exporturile sale.)

Guvernul rus a descoperit oricum transporturile, potrivit fostului oficial și a presat guvernul bulgar să pună capăt acestora.
Asasinii acum sunt foarte ocupați în Ucraina și Crimeea, unde ucid înalți oficiali militari și de informații ucraineni care au fost esențiali în efortul de război, potrivit oficialilor ucraineni.

Într-o conferință de presă, premierul Republicii Cehe, Andrej Babis, a declarat că exploziile sunt „un atac fără precedent asupra pământului ceh”, dar a precizat că adevărata țintă nu era țara sa, ci „bunurile aparținând unui traficant de arme bulgar”.

Exploziile, care au avut loc în octombrie și decembrie 2014, au fost atribuite inițial unei defecțiuni tehnice. Nu este clar cum, șapte ani mai târziu, autoritățile cehe au ajuns la concluzia că exploziile erau de fap acte de sabotaj rusesc.

Oficialii cehi de securitate au identificat doi suspecți, despre care au spus că au ajuns în țară chiar înainte de prima explozie și au vizitat depozitul de lângă orașul Vrbetice, pretinzând că sunt cumpărători din armata Tadjikistanului. Numele false pe care le-au folosit pentru a intra în unitate, Ruslan Boshirov și Alexander Petrov, erau aceleași cu cele folosite patru ani mai târziu de cei doi bărbați care l-au otrăvit pe Skripal în Salisbury.

Republica Cehă a fost mult timp o zonă de organizare a operațiunilor de informații rusești, spun experții din securitatea occidentală. Ambasada Rusiei la Praga, este una dintre cele mai mari din Europa. Se crede că toți cei 18 oficiali ai ambasadei expulzați de guvernul ceh până acum sunt spioni.

O persoană din ambasadă, Viktor Budyak, și-a primit acreditarea la începutul anului 2020 pentru a servi ca atașat militar adjunct. Odată a servit ca ofițer superior la Unitatea 29155 și probabil a fost implicat în susținerea activităților unității în Republica Cehă și în alte părți ale Europei de Est în ultimii ani, potrivit unui oficial de securitate european care a urmărit cariera domnului Budyak.

Există indicii că misiunea a fost o prioritate maximă pentru Kremlin. Folosind înregistrările de călătorie, organizația de anchetă Bellingcat a stabilit că generalul maior Andrei V. Averyanov, comandantul unității 29155, a călătorit probabil sub acoperire la Viena cu câteva zile înainte de explozii și s-a deplasat în Republica Cehă în orașul Ostrava, unde, potrivit Autoritățile cehe, bărbații care foloseau numele Petrov și Boshirov au rămas în timpul operațiunii.

Faptul că spionii ruși vor desfășura operațiuni de sabotaj în stil militar în afara unei stări de război a zguduit mulți în Europa.

„Cred că pentru opinia publică, nu numai în Republica Cehă, ci și pentru alții din Uniunea Europeană, acest lucru este șocant”, a declarat David Stulik, analist senior la European Values Center for Security Policy din Praga. „Aruncă lumină asupra modului în care Rusia tratează țările noastre”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9755
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9756
USD
Azi 4.7397
Diferența -0.0055
Zi precendentă 4.7452
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9755 RON
USD flag1 USD = 4.7397 RON
GBP flag1 GBP = 6.0232 RON
CHF flag1 CHF = 5.3041 RON
AUD flag1 AUD = 2.9922 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3096 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4226 RON
SEK flag1 SEK = 0.4331 RON
XAU flag1 XAU = 403.6495 RON
Monede Crypto
1 BTC = 495462.83RON
1 ETH = 18269.36RON
1 LTC = 555.40RON
1 XRP = 12.01RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16802.21-2.06%
BET-BK3129.29-1.91%
BET-EF912.24-1.95%
BET-FI60815.43-1.36%
BET-NG1209.70-1.70%
BET-TR37051.92-2.06%
BET-TRN36014.39-2.06%
BET-XT1447.92-1.91%
BET-XT-TR3138.74-1.91%
BET-XT-TRN3057.33-1.91%
BETAeRO887.26-1.15%
BETPlus2484.05-2.09%
RTL37414.82-2.04%

Comunicate de presa

O finanțare de peste 100 milioane euro

Investiție în viitor: Guvernul și FEI lansează un program pentru inovare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor...

Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Florin Barbu / FOTO: Facebook

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, propune investiții majore în agricultură

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel