Așadar Germania va furniza Ucrainei 2.700 de rachete sol-aer fabricate nicăieri altundeva decât în fosta Uniune Sovietică. Astfel se intensifică ajutorul pentru Kiev după ce a renunțat la politica de a nu trimite arme în zonele de conflict.
Promisiunea de livrare a rachetelor, care au aparținut armatei fostei Germanii de Est comuniste, a fost confirmată joi de Ministerul Economiei. Livrările se adaugă echipamentelor militare deja promise pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia Rusiei, inclusiv sisteme antitanc și rachete antiaeriene moderne.
O serie de țări NATO, printre care SUA, Canada, Marea Britanie și Franța, trimit arme Ucrainei, alături de milioane de euro de asistență financiară, medicamente și ajutoare umanitare.
Un sondaj de opinie publicat miercuri a sugerat că decizia Germaniei de a furniza Ucrainei echipamente militare este susținută de peste trei sferturi din populație, același procent sprijinind demersul cancelarului Olaf Scholz de a crește masiv cheltuielile pentru apărare.
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit în weekend să trimită arme în valoare de 450 de milioane de euro (500 de milioane de dolari) Ucrainei, posibil inclusiv avioane de luptă. Este pentru prima dată când blocul a decis să furnizeze arme unei țări aflate în război.
Germania înființează un fond de 100 miliarde de euro pentru armată
Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania va investi 100 de miliarde de euro (113 miliarde de dolari) într-un fond special pentru a moderniza armata țării și pentru a crește cheltuielile anuale pentru apărare la peste 2% din produsul intern brut.
Fondul special va fi plătit printr-o rectificare a bugetul pe 2022, a declarat Scholz duminică, în textul pregătit pentru un discurs rostit în cadrul unei sesiuni speciale a camerei inferioare a parlamentului de la Berlin.
Cancelarul Olaf Scholz a anunțat planuri de creștere a cheltuielilor germane pentru apărare, marcând o schimbare profundă a priorităților fiscale ale țării ca răspuns la invazia rusă în Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.