Publicitate
În același timp însă, țările enumerate și-au modernizat arsenalul. ”E adevărat, sunt mai puține arme atomice în lume, dar sunt mai noi”, a rezumat Shannon Kile, coautor al raportului. Scăderea vine în special din Statele Unite și Rusia, care, de fapt, au onorat obligațiile ce decurg din Tratatul New START, pe care l-au semnat în 2010 și care prevede un număr limitt de focoase funcționale și dezamorsarea ogivelor din perioada Răzoiului rece.
Dar acest Tratat expiră în 2021, iar până acum, ”nu a existat nici o discuție serioasă pentru prelungirea documentului”, într-o perioadă de tensiuni majore între cele două puterni nucleare”, a punctat Kile. În aceste condiții, ”nu a fost nici un instrument care să pună frână cursei înarmării, cum ar fi trimiterea armelor în spațiu”.
Citește și SUA și Rusia se pregătesc pentru un altfel de război
Absența negocierilor trezește îngrijorare printre rivalii democrați ai președintelui american Donald Trump. Opt membri ai Congresului i-au cerut să nu comită o eroae gravă pentru stabilitatea strategică și pentru securitatea nu doar a Statelor Unite, dar și a întregii lumi”. Pentru că, au subliniat aleșii americani într-o scrisoare adresată administrației de la Casa Albă, ”Rusia va fi în măsură să-și sporească rapid amploarea arsenalului nuclear, forțând SUA să procedeze la fel, ceea ce înseamnă uriașe cheltuieli suplimentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.