Reformele angajate de conducerea țării au sporit considerabil capacitatea de luptă a armatei, făcând-o mai mobilă, mai modernă și mai bine echipată. Bazându-se pe modelul american de dezvoltare, Forțele militare ale Chinei au obținut o flotă puternică și o aviație capabilă să facă față unor confruntări departe de casă.
La capitolul tehnologii de luptă, actuala etapă de dezvoltare urmărește trei elemente cheie: sisteme fără pilot, inteligența artificială și folosirea ”big data”. Progrese au fost înregistrate și în alte domenii ale tehnologiilor avansate - aparate zburătoare hipersonice sau armament anti-satelit.
La acest ultim capitol, China a creat racheta DN-3, care poate să doboare sateliți spion și de navigație aflați pe orbite la altitudini de la 300 la 1000 de kilometri. Partea chineză susține că programul ei are un caracter strict defensiv și că DN-3 este destinată interceptării a rachetelor balistice.
În plus, China dispune de racheta DF-21D, prima rachetă balistică antinavă din lume. Misiunea ei este de a distruge portavioanele și alte nave de mare calibru. Ea a fost creată pe baza rachetei balistice cu rază medie de acțiune DF-21.
Citește și Spaima lumii! Este cea mai puternică rachetă de pe pamânt!
Pe de altă parte, China lucrează la o serie de sisteme antiaeriene cu laser, al căror avantaj îl constituie efectul imediat. Dispozitivul Low-air Guard-I, spre exemplu, a fost conceput pentru a doborî aparate zburătoare de mici dimensiuni. În timpul testelor, viteza de reacție a fost de circa cinci secunde. Raza de acțiune a acestei arme este de 12 kilometri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.