România, Suedia, Ungaria, Estonia, Finlanda, Franţa, Spania, Lituania, Portugalia şi Slovacia sunt țările în care a ajuns carnea animalelor bolnave, potrivit directorului Agenţiei sanitar veterinare din Polonia, Pawel Niemczuk. O echipă de inspectori de la Comisia Europeană a ajuns luni la Varşovia pentru a investiga pentru a evalua situaţia la faţa locului.
Nicio ţară nu şi-a anulat importurile de carne din Polonia, a declarat luni preşedintele Asociaţiei producătorilor de carne din Polonia, Witold Choinski. "Dar mai multe ţări au început să îşi limiteze importurile", a spus Choinski. Acesta nu a dezvăluit numele ţărilor şi nici amploarea reducerilor.
Citește și: Polonia ne-a trimis carne stricată. Reacția autorităților române
Polonia procesează anual aproximativ 560.000 de tone de carne de vită, iar 85% din această cantitate este exportată către ţări din UE, inclusiv în România.
Separat, ministrul polonez al Agriculturii, Jan Ardanowski, a declarat luni că acest caz singular a fost "exagerat peste proporţii şi acum ameninţă nu doar imaginea cărnii poloneze, dar şi imaginea produselor alimentare poloneze la nivel mondial".
La rândul său, Asociaţia crescătorilor şi producătorilor de carne de vită (PZHiPBM) a anunţat lui că preţul cărnii de vită pe piaţa locală a înregistrat scăderii semnificative în ultimele zile şi, dacă această tendinţă va continua, producătorii polonezi ar putea înregistra pierderi de până la 600 milioane zloţi (160,27 milioane dolari) în acest an.
În România, inspectorii sanitari veterinari au identificat 1.434 de kilograme de produse provenite de la firma poloneză. iar întreaga cantitate a fost sechestrată şi urmează a fi dirijată către neutralizare, a informat săptămâna trecută Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.