Totuși, unii analiști au fost prudenți în privința traiectoriei pieței, având în vedere volatilitatea mai mare a argintului și imposibilitatea de a atinge vârfuri la fel de spectaculoase precum cele ale aurului în 2024.
Argintul la vedere a fost în creștere cu 2% la 33 de dolari pe uncie, după ce a urcat la cel mai înalt nivel din octombrie anul trecut, de 34,87 dolari pe uncie, valoare pe care nu o mai atinsese de un deceniu.
„Argintul a rămas în urmă, și unii îl numesc metalul Cenușăreasa, pentru că întotdeauna ratează începutul balulului. Totuși, argintul s-a trezit în sfârșit și a depășit anumite rezistențe tehnice cheie”, a comentat analistul independent Ross Norman. În opinia lui, dacă dinamica actuală continuă, argintul ar putea depăși pragul de 35 de dolari.
După o creștere de 21% în 2024, argintul, ca metal prețios și industrial, a câștigat 14% până acum în 2025, susținut de factori similari celor ai aurului - o creștere a prețurilor la termen la bursa americană Comex din cauza temerilor legate de un posibil război comercial declanșat de tarifele vamale americane propuse. Contractul american de argint pentru martie era în creștere cu 3,3% la 33,79 dolari.
În ultimele săptămâni, diferența dintre contractele la termen pe aur la Comex și prețurile la vedere de la Londra s-a adâncit considerabil, în timp ce prețul la vedere al aurului a atins un record de 2.942,70 dolari pe uncie.
Începând din 24 noiembrie, dată la care președintele american, a Donald Trump, a promis taxe vamale mai mari pentru toate produsele provenite din Canada și Mexic, stocurile de argint ale CME au crescut cu 22% la 375,8 milioane de uncii. Tot de atunci, stocurile de aur ale CME au cunoscut o creștere mai mare, parțial pentru că aurul se transportă pe cale aeriană, în timp ce argintul este adus pe mare sau pe uscat.
În ciuda unor factori favorabili, analiștii au observat tendința pieței de argint de a fi volatilă, ceea ce impune prudență. „Argintul are o istorie de volatilitate mai lungă decât aurul, iar când aurul face o mișcare decisivă, amplitudinea argintului este de obicei de 2,0 până la 2,5 ori mai mare decât a aurului”, a declarat Rhona O'Connell, analistă la StoneX.
„În același timp, anul trecut, coridorul de preț s-a situat între 22 și 35 de dolari, neobișnuit de larg. În 2023, acest interval a fost de la 19 până la 27 de dolari și a fost atins în primele luni”, a adăugat Tai Wong. „Este dezamăgitor pentru că aurul a atins 40 de vârfuri istorice în 2024, iar argintul 0”, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.