Argentina şi Brazilia vor anunţa săptămâna viitoare că au început acţiunile pregătitoare pentru o monedă comună, a informat duminică publicaţia britanică Financial Times (FT), transmite Reuters.
Planul, care ar urma să fie discutat la summitul de la Buenos Aires (23-24 ianuarie 2023), se va axa pe modul în care noua monedă ar putea spori comerţul regional şi ar putea reduce dependenţa de dolarul SUA.
Brazilia a propus ca noua monedă să se numească "sur" (sud).
"Va exista o decizie privind începerea studierii parametrilor necesari pentru o monedă comună, inclusiv problemele fiscale referitoare la mărimea celor două economii şi rolul băncilor centrale", a declarat pentru FT ministrul Economiei din Argentina, Sergio Massa.
Politicienii din ambele ţări au discutat ideea încă din 2019 dar atunci s-a opus deciziei Banca Centrală a Braziliei.
Începută iniţial ca un proiect bilateral, iniţiativa ar urma să fie extinsă ulterior către alte state din America Latină, susţine Financial Times, adăugând că un anunţ oficial este aşteptat în timpul vizitei preşedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva în Argentina, care începe duminică seara.
Citeşte şi: Bulgaria se pregăteşte pentru trecerea la euro. Ce se va întâmpla cu conturile în leva
Conturile bancare vor fi convertite automat din leva în euro în ziua introducerii monedei unice în Bulgaria.
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimităr Radev, a informat într-o publicaţie din buletinul Asociaţiei Băncilor Comerciale că, în ziua introducerii monedei unice europene, conturile bancare vor fi convertite automat din leva în euro. Toate fondurile în leva din conturile curente, de depozit, de economii şi alte conturi bancare vor fi convertite în euro gratuit, indică publicaţia. Cu două săptămâni înainte de data introducerii monedei euro, Banca Naţională a Bulgariei (BNB) va începe să furnizeze băncilor bancnote şi monede euro cu faţa naţională bulgară, explică guvernatorul Radev. În aceeaşi perioadă, băncile vor începe să furnizeze comercianţilor şi Serviciului Poşta Bulgară bancnote şi monede euro cu faţa naţională bulgară (fără comision).
După introducerea euro, în primele şase luni, băncile vor asigura în mod obligatoriu schimbul gratuit de bancnote şi monede din leva în euro. După expirarea primelor şase luni până la un an de la introducerea monedei euro, băncile vor fi obligate să continue schimbul de bancnote şi monede din leva în euro, dar vor putea aplica o taxă pentru acest serviciu. După un an de la introducerea monedei euro, serviciul de schimb de bancnote şi monede din leva în euro, cu posibilitatea de a aplica o taxă pentru acest serviciu, va fi asigurat de bănci la latitudinea lor. BNB va continua să schimbe bancnote şi monede din leva în euro gratuit şi pe termen nelimitat. În publicaţia sa, Dimităr Radev subliniază situaţia politică drept principalul risc înainte de adoptarea monedei euro cu data ţintă 2024, informează Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.