Cu 21,7 grade înregistrate nu departe de micul orășel Longyearbyen, arhipelagul a cunoscut cea mai călduroasă zi de când se fac măsurători. Recordul precedent datează din 16 iulie 1979, când mercurul din termometre a urcat la 21,3 grade.
Grupul de insule cunoscut sub numele de Spitzberg este situat la 1000 de kilometri de Polul Nord. Valorile ridicate de căldură care, care se vor menține până luni inclusiv, sunt multe peste normele sezoniere: de regulă, în această perioadă temperaturile sunt cuprinse între 5 și 8 grade Celsius la Svalbard.
Potrivit oamenilor de știință, Arctica se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei. Un fenomen confirmat și de episoadele cvasi-caniculare observate în partea rusă a regiunii arcticii, unde temperaturile sunt, începând din ianuarie, cu 5 grade peste media normală în Siberia și cu un vârf de 38 de grade la începutul lunii iulie, dincolo de cercul polar.
Citește și Mister în Alaska! Fenomen controlat de o forță inexplicabilă FOTO
Cunoscut pentru urșii săi polari, Svalbard are particularitatea paradoxală de a adăposti atât o mină de cărbune, cea mai poluantă dintre sursele de energie, și o ”Arcă a lui Noe vegetală”, inaugurată în 2008 și care păstrează toate soiurile de plante necesare omului și nu numai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.