Preşedintele sindicatului din cadrul ARBDD, Dan Bandacu, a declarat, pentru Agerpres, că Legea 206/2020 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice rezolvă una din problemele prezentate în luna iulie a acestui an ministrului Mediului, Costel Alexe.
"Nu ştim ce se va întâmpla cu celelalte probleme ridicate, cea a lipsei echipamentelor individuale de protecţie şi cea a lipsei uniformelor prevăzute de legislaţie. Rămâne să vedem ce se va întâmpla la rectificarea bugetară", a precizat Bandacu.
El a amintit că, de aproape trei ani, angajaţii ARBDD nu au echipamente individuale de protecţie, în contextul în care au fost implicaţi în activităţi de combatere a gripei porcine.
Chinezii construiesc mega-rafinării. Care este strategia
La rândul lui, guvernatorul Rezervaţiei, Ion Munteanu, a afirmat că activitatea ARBDD se desfăşoară cu 119 posturi ocupate din cele 171 prevăzute în schema de funcţionare.
"În ultimii doi ani, foarte mulţi colegi au părăsit instituţia, îndreptându-se spre locuri cu salarii mai generoase sau spre locuri în care-şi pot îndeplini atribuţiile de serviciu conform studiilor pe care le au", a precizat Munteanu.
Într-o adresă remisă la solicitarea Agerpres, ARBDD aminteşte că necesarul de personal este de două ori mai mare decât organigrama actuală.
"În cadrul unei evaluări realizată de IUCN (Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, n.r.) printr-un proiect finanţat de BERD în perioada 1991-1993, necesarul de personal pentru o arie naturală protejată de mărimea Rezervaţiei a fost evaluat la un număr de 355 de funcţii, dintre care 155 de agenţi ecologi cu abilităţi şi de ghidare şi un număr de 30 de funcţii pentru supravegherea lucrărilor de reconstrucţie ecologică", se arată în adresa ARBDD.
Potrivit sursei, din cele 119 posturi ocupate, 42 sunt de inspectori ecologi care activează în 580.000 de hectare, cât are Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, iar concursurile de angajare în instituţie sunt blocate în conformitate cu Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Legea 206/2020, care va intra în vigoare anul viitor, prevede atât majorarea salariilor de bază din ARBDD, cât şi acordarea unui spor de izolare de până la 20% din salariul de bază în mod proporţional cu timpul lucrat în rezervaţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.