Studiul analizează două scenarii. În primul caz, după destrămarea OPEC, cele mai mari state producătoare de petrol ale lumii se lansează într-o concurență pe viață și pe moarte pentru cucerirea unor noi cote de piață. În al doilea, Arabia Saudită încearcă să îndeplinească singură funcția de cartel de păstrare a stabilității pe piață, corectându-și volumele de producție.
Sursele citate de WSJ au precizat că respectivele scenarii explică inclusiv motivele dezintegrării OPEC: atingerea unui vârf al consumului de petrol și scăderea lui ulterioară. ”Cum nimic nu e veșnic, autoritățile regatului înțeleg că nici cererea de petrol nu va dura la nesfârșit și vor să știe cum va arăta un viitor fără OPEC”, a declarat unul dintre interlocutorii cotidianului american.
Șeful KAPSARC, Adam Seminsky, a subliniat că este vorba de un studiu standard, care nu trebuie privit ca un semnal despre intențiile Arabiei saudite de a părăsi cartelul, după mai bine de o jumătate de secol de existență, unde Riad joacă un rol decisiv.
WSJ menționează că analiza vine în contextul în care Camera reprezentanților din Congresul SUA dezbate un proiect de lege numit No Oil Producing and Exporting Cartels Act (NOPEC), ce presupune ca autoritățile SUA să dobândească dreptul de a contesta în instanță acțiunile OPEC drept o încălcare a legislației antimonopol și o tentativă de a manipula cu prețurile la surse energetice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.