De asemenea, producătorul de iPhone-uri a acuzat Comisia Europeană că şi-a folosit atribuţiile de combatere a ajutoarelor de stat "pentru a modifica retroactiv legislaţia naţională" în vigoare, încercând să schimbe sistemul de impozitare internaţional, un proces care creează incertitudini legale pentru afaceri.
Argumentele Apple la Tribunalul General de la Luxemburg, cea de-a doua instanţă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), vin după ce Executivul comunitar a decis în 2016 că gigantul american a beneficiat de pe urma unui ajutor de stat ilegal din cauza a două reglementări fiscale din Irlanda care i-au redus în mod artificial povara fiscală mai mult de două decenii.
Cazul vine pe fondul deciziei Comisiei Europene de a evalua dacă facilităţile fiscale de care au beneficiat diverse multinaţionale în UE le-au acordat acestor companii avantaje inechitabile faţă de concurenţii lor, încălcând reglementările UE privind ajutorul de stat.
Citește și Anchetă. Google, Apple, Facebook și Amazon, suspectate de monopol
Directorul financiar al Apple, Luca Maestri, a condus delegaţia companiei la Tribunalul General de la Luxemburg, unde cinci judecători audiază argumentele ambelor părţi.
Disputa are drept obiect modul în care Apple alocă aproape toate profiturile realizate de pe urma vânzărilor din Europa către o serie de "head offices" din Irlanda, care beneficiază de un regim fiscal special. Impozitul pe companii în Irlanda este deosebit de mic, 12,5%, însă, potrivit Comisiei Europene, grupul Apple a plătit în Irlanda un impozit de doar 1% în 2013 şi unul de doar 0,005% în 2014
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.