Apple poartă discuții cu Tencent și ByteDance, proprietarul TikTok, pentru a integra modelele lor de inteligență artificială în iPhone-urile vândute în China, potrivit a trei surse familiare cu subiectul.
Compania americană a început în această lună implementarea ChatGPT, dezvoltat de OpenAI, în dispozitivele sale, ca parte a produsului Apple Intelligence. Acesta permite asistentului vocal Siri să utilizeze expertiza chatbotului pentru a răspunde la întrebări ale utilizatorilor legate de fotografii și documente, cum ar fi prezentări.
ChatGPT nu este disponibil în China, iar reglementările locale impun ca serviciile de inteligență artificială generativă să obțină aprobarea guvernamentală înainte de lansarea publică. Această situație obligă Apple să caute parteneri locali pentru funcțiile sale de inteligență artificială, într-un moment în care cota sa de piață din China este în scădere.
Discuțiile Apple cu Tencent și ByteDance privind utilizarea modelelor lor de inteligență artificială sunt într-un stadiu foarte incipient, au declarat sursele, care au preferat să rămână anonime deoarece negocierile nu sunt publice.
ByteDance a refuzat să comenteze, în timp ce Apple și Tencent nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Un partener de succes pentru serviciile de inteligență artificială ale Apple în China ar putea deveni un jucător important într-un sector AI din ce în ce mai aglomerat, unde mari companii tehnologice și startup-uri au lansat numeroase modele de limbaj avansate.
Acestea includ Doubao de la ByteDance, Hunyuan de la Tencent și Ernie de la Baidu, liderul motoarelor de căutare din China.
Apple și Baidu ar fi purtat discuții despre utilizarea modelului AI al Baidu în China. Totuși, potrivit publicației The Information, negocierile au întâmpinat obstacole din cauza unor probleme tehnice, inclusiv dispute privind utilizarea datelor utilizatorilor de iPhone pentru antrenarea modelelor de inteligență artificială. Baidu nu a răspuns imediat solicitării de comentarii.
Lipsa funcțiilor de inteligență artificială în cele mai recente modele de iPhone vândute în China reprezintă un dezavantaj major pentru Apple. Compania se confruntă cu o scădere a cotei de piață pe cea mai mare piață de smartphone-uri din lume, din cauza concurenței crescute din partea brandurilor locale, inclusiv Huawei.
Huawei, care a revenit în segmentul high-end în august cu un telefon dotat cu un cip fabricat în China, a lansat luna trecută seria Mate 70, ce dispune de funcții AI alimentate de propriul model de limbaj avansat.
Apple a ieșit temporar din top cinci furnizori de smartphone-uri din China în al doilea trimestru al anului, înainte de a-și reveni în al treilea trimestru. Totuși, vânzările de smartphone-uri ale companiei americane în China au scăzut cu 0,3% în al treilea trimestru comparativ cu anul anterior, în timp ce vânzările Huawei au crescut cu 42%, potrivit firmei de cercetare IDC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.