Trump a fost însoţit cu acest prilej de vicepreşedintele Mike Pence. Preşedintele SUA a fost văzut aplaudând după unele discursuri mai scurte despre climat.
Deşi a ajuns după ce evenimentul a început şi a ratat discursul adolescentei suedeze militante pentru mediu Greta Thunberg şi pe al secretarului general ONU, Antonio Guterres, el şi a făcut timp pentru luările de cuvânt ale cancelarului german Angela Merkel sau premierului indian Narendra Modi.
Trump şi-a exprimat scepticismul privind ştiinţa climatului şi SUA fac paşi înapoi în reglementările de mediu, cel mai adesea în numele progresului economic, notează dpa.
În jur de 60 de lideri mondiali participă la acest summit privind "urgenţa climatică" pentru a da un nou suflu acordului de la Paris, din care SUA s-au retras cu puţin timp după venirea lui Trump la putere.
"Urgenţa climatică este o cursă pe care suntem pe cale să o pierdem, dar o putem câştiga", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a invitat-o la tribună şi pe suedeza de 16 ani, Greta Thunberg, ce a luat cuvântul în deschiderea summitului, la ora 14.00 GMT.
În discursul său furios de la tribuna ONU, Greta Thunberg i-a mustrat pe liderii planetei pentru lipsa lor de acţiune împotriva schimbării climatice.
Locuitorii New York se pregătesc de potop. Planul autorităților locale
"Nu ar trebui să fiu aici, ar trebui să fiu la şcoală, de partea cealaltă a oceanului. Cum îndrăzniţi? Mi-aţi furat visele şi copilăria cu vorbele voastre goale", a spus ea cu o voce tremurătoare, dar puternică.
"Mă număr totuşi printre cei care au noroc. Oamenii suferă, mor. Ecosisteme întregi se prăbuşesc, suntem la începutul unei extincţii în masă şi vorbiţi doar despre bani şi poveşti cu zâne despre creşterea economică eternă! Cum îndrăzniţi?", a adăugat ea.
"Ne-aţi lăsat baltă. Dar tinerii încep să vă înţeleagă trădarea. Dacă aţi decis să ne lăsaţi baltă, vă spun: nu vă vom ierta niciodată. Nu vă vom lăsa niciodată să scăpaţi aşa. Lumea se trezeşte şi schimbarea vine, indiferent că vă place sau nu", a conchis ea, în aplauzele marii săli a Adunării Generale.
Summitul are loc în ajunul începerii dezbaterilor Adunării generale a ONU şi între două zile de vineri de mari greve ale elevilor coordonate la nivel mondial. Antonio Guterres le-a cerut liderilor să anunţe revizuiri în creştere ale planurilor lor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Potrivit unui bilanţ preliminar al ONU de luni dimineaţă, 66 de state au subscris obiectivului de emisii zero de CO2 până în 2050. Până în prezent, numai circa 20 de ţări au înscris acest orizont în legea naţională sau au declanşat acest proces. Uniunea Europeană speră să ajungă la un consens între statele membre până în 2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.