Invitat al postului de televiziune Digi24, ministrul Energiei a anunțat că o nouă fabrică s-ar putea deschide în România, o întreprindere specializată în producția de pulbere de litiu, în condițiile în care autorităţile se pregătesc pentru fabricarea bateriilor şi a panourilor fotovoltaice în ţară. Se preconizează ca noua unitate să fie deschisă la Hunedoara.
”În PNRR, şi m-am bătut cu cei de la Bruxelles, să punem o linie de finanţare pentru producţia, în ţară, a lanţului de fabricaţie al bateriilor şi a lanţurilor de fabricaţie al panourilor solare. Le-am explicat şi se pare că a prins această explicaţie şi am rămas surprins cum colegul meu, ministrul Energiei din Luxenburg, la ultimul Consiliu pe energie a zis că are dreptate ministrul român, nu trebuie să înlocuim dependenţa de o resursă cu dependenţa de o altă resursă. Se referea la ce am spus că nu trebuie să înlocuim dependenţa de gazul rusesc cu dependenţa de a importa panouri fotovoltaice din alte ţări”, a declarat Virgil Popescu.
Potrivit spuselor sale, ”vrem să producem atât baterii, în România, cât şi panouri fotovoltaice. Am avut săptămâna aceasta o întâlnire cu un producător mare de panouri fotovoltaice din Spania care are inclusiv în Maroc, Republica Dominicană, Indonezia fabrici, să vin în România. I-am explicat avantajele pe care le-ar avea dacă ar veni să producă în România”, a explicat Popescu.
Citește și Primul semnal optimist pentru industria auto
În ceea ce privește producția de litiu, ministrul a declarat că ”am semnat un memorandum şi am început discuţiile cu o companie germano-canadiană în acest scop. Vor fi două fabrici, una în România, una în Germania. Vorbim de o primă investiţie de 400 milioane de euro în România. Le-am sugerat şi i-am rugat să se uite către zona Hunedoara-Gorj acele zone defavorizate pentru a putea avea şi o reconversie profesională pentru oamenii de acolo. Câteva sute de oameni vor lucra în fabrică. Probabil se vor duce în zona Hunedoarei, având în vedere accesul la autostradă”, a punctat Virgil Popescu.
Referindu-se la criza energetică, el a arătat că „am fost acuzat că Romgaz şi-a scăzut producţia, iar Romgaz a crescut producţia. Este singura companie producătoare din România, acolo unde statul poate să aibă un cuvânt de spus, care a crescut producţia de gaze naturale din 2020, 2021, inclusiv anul acesta este o creştere de producţie. Dacă compari importul aferent anului 2021 cu aferent anului 2020, într-un an în care, dacă ne aducem aminte, consumul a fost foarte, foarte, foarte scăzut, evident că e mai mare.
Deci el era, probabil, 25-26% şi, probabil, a crescut spre 30% în anul 2021, pentru că a crescut consumul. Eu tot am explicat; dacă ai un frigider şi tot iei din el, cum sunt rezervele de gaze, şi nu descoperi altele, normal că creşte dependenţa de importuri. România a crescut dependenţa de gazul rusesc, pentru că legea offshore nu a fost adoptată. A fost o lege offshore adoptată în anul 2018 care, practic, a blocat exploatările din Marea Neagră”, a spus ministrul Energiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.