Aceasta este o victorie semnificativă pentru Madrid. Ministerul saudit al Apărării a semnat un nou memorandum de înțelegere cu compania navală spaniolă Navantia pentru proiectarea și construirea a cinci nave multi-misiune destinate Marinei Regale saudite.
"Memorandumul de înțelegere vizează creșterea nivelului de pregătire al Forțelor Navale Regale Saudite pentru a consolida securitatea maritimă în regiune și pentru a proteja interesele vitale și strategice ale Regatului Arabiei Saudite", a relatat joi agenția de presă saudită.
În acord se precizează că firma spaniolă "va lucra la construcția de nave, integrarea sistemelor de luptă și întreținerea navelor, în conformitate cu obiectivele Regatului și cu Viziunea 2030".
Ceremonia de semnare a avut loc miercuri, în prezența ministrului saudit al apărării, prințul Khalid bin Salman, și a ministrului spaniol al industriei, comerțului și turismului, María Reyes Maroto. După o primă comandă în 2018, Arabia Saudită își pune din nou încrederea în Navantia, care construiește deja cinci corvete pentru Riad la Cadiz.
Deși nu a existat nicio licitație oficială pentru aceste noi nave, potrivit informațiilor din La Tribune, acordul sună ca un eșec pentru Franța și Naval Group, care au stabilit totuși un parteneriat privilegiat cu țara din Golf timp de mai multe decenii, comentează Le Figaro.
Arabia Saudită vrea un aeroport care să uluiască o lume întreagă
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a anunțat luni planurile de transformare a aeroportului din Riad într-un hub aviatic masiv, cu șase piste paralele, conceput pentru a gestiona până la 120 de milioane de călători până în 2030, a anunțat agenția oficială de presă SPA.
Fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite, Fondul de investiții publice (PIF), va construi Aeroportul Internațional ”Regele Salman”, care ar urma să se întindă pe o suprafață de 57 de kilometri pătrați (22,01 mile pătrate) și să includă actualul aeroport, ”Regele Khaled”, precizează aceeași agenție.
Aviația face parte dintr-o strategie guvernamentală care și-a propus să transforme țara într-un centru global de transport și logistică până în 2030. Aeroportul din Riad va constitui baza de operațiuni a unei companii aeriene nou-nouțe, RIA, care va concura cu marile companii regionale Emirates și Qatar Airways.
Regatul și-a stabilit obiective înalte pentru a-și diversifica economia și a-și reduce dependența de petrol, investind sute de miliarde de dolari într-un plan numit Vision 2030, inițiat de prințul Mohammed, conducătorul de facto al regatului.
"Proiectul aeroportului face parte din viziunea Arabiei Saudite de a transforma Riadul într-unul dintre primele 10 orașe economice din lume și de a susține creșterea populației Riadului la 15-20 de milioane de locuitori până în 2030", a declarat SPA.
Potrivit sursei citate, Aeroportul ”Regele Salman” va crea 103.000 de locuri de muncă directe și indirecte, va gestiona 185 de milioane de pasageri și 3,5 milioane de tone de marfă până în 2050.
Nu au fost oferite detalii despre investițiile planificate, dar o persoană familiarizată cu planurile a declarat pentru Reuters că departamentul de aviație al PIF primește fonduri considerabile pentru a crea un ecosistem de companii aeriene de marfă și de pasageri, companii de reparații și aeroporturi.
Compania aeriană de stat Saudia, care împlinește 77 de ani de activitate, va avea sediul în orașul Jeddah, situat la Marea Roșie, ca parte a strategiei de transport pentru stabilirea celor două hub-uri. Regatul se află deja în discuții cu producătorii de aeronave Airbus SE și Boeing Co. pentru comenzi atât pentru Saudia, cât și pentru RIA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.