Rețeaua de apă din Botoșani are 44 de kilometri de conducte din azbest. Acesta este o formă fibroasă a mai multor minerale naturale, fiind unul dintre componentele azbocimentului.
Tipul de azbest folosit în componența conductelor ce transportă apa nu contează, acest material fiind cancerigen Clasa 1.
Comisia Europeană a stopat fabricarea și comercializarea produselor din azbest publicând directiva 1999/77/CE care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2005. Din 2006 sunt interzise extracția, fabricarea și prelucrarea produselor care conțin azbest.
"Singura condiție impusă de ăștia de la UE era să nu mai avem conducte de azbo în municipiul Botoșani. Acum ni s-a transmis că avem 44 de km în municipiul Botoșani. Dvs. ar fi trebuit să știți lucrul acesta, acești 44 de km sunt în municipiul Botoșani, noi practic ne adresăm unui număr foarte mare de oameni. Acesta este genocid ce se întâmplă aici. De atâția ani de zile nu s-a schimbat un metru de conductă. Iar azbocimentul este interzis în România și în toată UE, de ce? Pentru că este cancerigen. Noi atunci ca să accesăm fonduri europene am spus că nu mai avem și ne trezim după ani de zile că… cred că instituțiile statului, DSP, Parchetul, DNA… ar trebui să se intereseze de lucrul acesta. Sunt prea mulți oameni implicați în această problemă. Noi îmbolnăvim cu bună știință populația. Atât timp cât e interzis să pui azbociment pe un coteț de găini, noi distribuim apă. Nouă ni se potrivesc cel mai bine vorbele unui prim ministru, Victor Ponta: scapă cine poate”, a spus Stelian Pleșca, consilier județean PNL, conform botosaneanul.ro.
Citește și: Salariul minim crește de la 1 ianuarie 2018. Ce mai cuprinde Hotărârea de Guvern
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.