În ceea ce privește primul proiect, este vorba despre o opțiune a angajatului pentru a munci în continuare, chiar dacă a ajuns la vârsta legală de pensionare și, în același timp, aduce avantaje, a ținut să sublinieze ministrul.
Potrivit spuselor sale, ”pe lângă faptul că rămâne o persoană activă și în câmpul muncii, o astfel de alegere oferă posibilitatea de a avea un nivel al salariului la care se afla în momentul împlinirii vârstei de pensionare. Vorbim, așadar, despre un drept, nu despre o obligație, un drept care este strict la latitudinea angajatului”, a subliniat Raluca Turcan.
În plus, a menționat ministrul, dacă o persoană a optat pentru continuarea activității până la îndeplinirea vârstei de 70 de ani, dar din motive obiective sau subiecte decide să revină asupra ei și să se întoarcă la pensie, poate să facă acest lucru oricând în perioada în care a împlinit vârsta legală de pensionare și vârsta de 70 de ani. Persoana care continuă activitatea poate să solicite, de asemenea, recalcularea pensiei în sistemul public, a precizat ea.
Turcan a arătat, totodată, că, pentru sectorul public, ”continuarea activității se realizează în baza aceluiași contract de muncă sau raport de serviciu. De asemenea, tot în secorul public, nu este necesar acordul prealabil al angajatorului. Opțiunea de continuare a activității are drept concesință suspendarea plății pensiei. Pentru persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, ai sistemului de pensii militare de stat sau beneficiarilor pensiilor de serviciu, aceștia se pot încadra, potrivit legii, pe durata determinată sau nedeterminată până la vârsta de 70 de ani”.
Citește și Mihaela Popa (CEC Bank): Aici există un potenţial ridicat de creştere
Al doilea proiect de Ordonanță de urgență vizează părinții care optează să revină la muncă înainte de șase luni, în condițiile în care aceștia se aflau în concediul pentru creșterea copiilor. ”Este o măsură care crește veniturile părinților, care scade riscul deprofesionalizării pârintelui, asigură, de asemenea, o forță de muncă necesară angajatorilor care erau în situația de a fi privați de sprijinul unui angajat care optase să stea doi ani de zile sau trei ani pentru copilul cu dizabilități în concediu de creștere a copilului”, a spus Turcan.
”Stimulentul de reinserție ajunge la 1500 de lei, de la 650 de lei cât se află în momentul de față”, a anunțat ministrul Muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.