Ucraina folosește asistența financiară din partea UE în mare măsură pentru nevoile sociale ale oamenilor și pentru reconstrucție. Orice întârziere, a subliniat șeful guvernului de la Kiev, amenință cu consecințe grave asupra populaţiei, iar executivul ar fi pus în imposibilitatea de a plăti pensii şi salarii.
„Avem nevoie de acest ajutor pentru ca sistemul nostru financiar să supraviețuiască. Fie că va fi un împrumut sau un grant, asta este mai puțin important. Am epuizat deja toate oportunitățile de economisire. Astăzi, bugetul apărării reprezintă 60% din cheltuielile noastre de stat și folosim asistența financiară a partenerilor noștri în mare măsură pentru nevoile sociale ale oamenilor, pensii şi salarii, dar și pentru reconstrucție. Orice întârziere în acest caz poate avea consecințe grave„, a spus premierul Denis Şmigal, într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Potrivit acestuia, în momentul de faţă pierderile cauzate de războiul cu Rusia au crescut deja la peste 700 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, pierderile pot fi acoperite de active rusești blocate, mai spune el.
„Trebuie să dezvoltăm un mecanism de confiscare a activelor rusești și apoi să investim veniturile în reconstruirea Ucrainei. Un astfel de mecanism va viza inițial Rusia, dar ulterior ar putea deveni piatra de temelie a viitorului sistem de securitate globală. În viitor, fiecare dictator trebuie să știe că el este responsabil pentru agresiune şi să simtă asta pe banii lui, pe propriul buzunar”, a clarificat Şmigal.
Premierul Ucrainei avertizează în privinţa unui ''tsunami al migraţiei'' dacă loviturile aeriene ruseşti vor continua.
Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal a avertizat împotriva unui "nou tsunami al migraţiei" dacă Rusia îşi va continua atacurile asupra infrastructurilor civile din ţara sa, într-un interviu care urmează să fie publicat integral duminică, relatează AFP.
Denis Şmîgal, care urmează să participe luni la forumul economic germano-ucrainean de la Berlin, a acuzat Moscova că vrea "să arunce Ucraina într-o catastrofă umanitară", potrivit unor extrase din interviul său pentru ziarul duminical Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, comunicate în avans.
"Dacă nu mai există curent, electricitate şi apă în Ucraina, asta poate declanşa un nou tsunami al migraţiei", a spus el.
Rusia vrea "să ofere Ucrainei o iarnă rece, în cursul căreia oamenii ar putea literalmente să moară îngheţaţi. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară planificată, cum Europa nu a mai văzut după cel de al Doilea Război Mondial", a avertizat el.
Premierul ucrainean urmează să aibă luni o întrevedere bilaterală la Berlin cu Olaf Scholz şi să participe împreună cu cancelarul german la un forum economic care reuneşte reprezentanţi ai companiilor germane şi ucrainene.
În interviul său pentru FAS, Denis Şmîgal a mai cerut Berlinului să livreze Ucrainei noi muniţii în următoarele zile pentru a respinge loviturile aeriene ruseşti.
Pentru reconstrucţia Ucrainei, Şmîgal vrea să fie utilizate activele ruseşti îngheţate în străinătate. Pagubele provocate de atacul Rusiei se ridică în prezent la "peste 750 de miliarde de dolari", a declarat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.