În același timp, într-o intervenție la TVR Info, Simona Bucura-Oprescu a declarat că pensiile publice vor fi recalculate, iar dosarele de pensii vor fi digitalizate până la data de 31 august. În ceea ce privește majorarea pensiilor ministrul Muncii a precizat că sunt luate în calcul două variante de lucru.
”Dacă noua Lege a pensiilor va intra în vigoare, sigur că vom aplica legea nouă. În cazul în care nu va fi în vigoare înainte de 1 ianuarie, sigur se va aplica mecanismul de indexare pe care îl avem acum. Creşte pensia minimă; acum pensia minimă este 1.125 lei. Unul dintre obiectivele noii legi a pensiilor este de a aduce echitate, justiţie socială pentru pensionarii români, dar, în acelaşi timp, de a creşte veniturile şi ale pensionarilor cu venituri mici. Și anul acesta am avut o indexare de 12% în ceea ce privește pensiile. Este drept că aceasta se calculează raportându-se la inflația de anul anterior, dar sunt prioritatea, noastră, grija noastră și indiferent cum ar fi aceștia vor avea și anul viitor o formă de ajustare a pensiei cu inflația și puterea de cumpărare și situația economică din țară”, a conchis Simona Bucura-Oprescu.
Dosarele de pensii vor fi digitalizate până la data de 31 august, a precizat ministrul, menționând că pensiile publice vor fi recalculate.
”Pensiile de contributivitate. Avem aici două procese care se desfăşoară în paralel. Primul dintre ele este digitalizarea tuturor dosarelor de pensii. Aproape 3.900.000 de dosare sunt deja digitalizate până la 31 august. Sarcina preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice este să finalizeze acest proces. Digitalizarea dosarelor de pensii ne va ajuta astfel încât, având datele deja în sistem, procesul de recalculare să fie mai facil. Întâi vom face reforma pensiilor publice prin legea cu care venim şi care, de altfel, este şi aceasta o condiţionalitate a Comisiei, după care vom recalcula pensiile pentru agricultori”, a subliniat ministrul Muncii, adăugând că ”noi facem toate eforturile să fie cât mai repede, punem la masă toți actorii implicați Ministerul Muncii, Banca Mondială, care se ocupă de partea de impact financiar, cei de la Ministrul Finanțelor și Fondurilor Europene”.
Simona Bucura- Oprescu a dat, totodată, asigurări că instituția pe care o conduce tot posibilul ca noua Lege a pensiilor să genereze echitate.
”Echipa de la Ministerul Muncii va face tot ce îi stă în putere astfel încât românii să se bucure de o nouă lege a pensiilor care să genereze echitate, dar și să aducă fiecărui român stabilitate și ideea unei pensii cel puțin decente(…) Toate aceste acte normative nu pot fi făcute fără partea de sustenabilitate. Deci, există trei variante pe legea pensiilor, pe fiecare dintre ele Banca Mondială ne pregătește și un impact. Toate aceste simulări sunt pentru momentul în care noua lege a pensiilor va intra în vigoare”, a mai spus ministrul Muncii la postul de televiziune România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.