Chideșciuc spune că majorarea salariului minim a avut cea mai mare rată de creștere din UE. Economistul băncii americane crede că acest lucru s-a făcut pentru că statul avea nevoie de bani de la buget și astfel ar mări și sumele provenite din plata impozitelor.
”Salariul minim din România a avut cea mai mare rată de creștere din UE. De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că a fost nevoie de venituri la buget și s-a forțat creșterea veniturilor prin creșterea salariilor. O bună perioadă a acestor majorări nu a fost însoțită de inflație, semn că salariul minim fusese prea mic. Dar în ultima perioadă este evident că s-a mers prea departe cu aceste majorări. Dacă ne uităm la raportul salariului mediu din sectorul public și cel privat suntem la nivelul anilor 2007-2008. Nu cred că mai e mult spațiu de creștere a salariului minim în România în perioada următoare!”, a precizat Nicolae Chidesciuc, economist JP Morgan.
Mai puțini salariați
”Presiunea pe generațiile viitoare va crește și va fi foarte dificil să plătești pensiile câtă vreme vei avea tot mai puțini salariați care să achite pensii unui număr tot mai mare de pensionari. Trendul nu e deloc favorabil dar acest lucru nu cred că e un secret”, spune economistul român.
Citește și:Pensii. Primele recalculări: de la 2.000 la 4.000 lei. Când se plătesc
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.