Mario De Mezzo, directorul general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, a prezentat succint, proiectul eORDA și aplicabilitatea sa în domeniul antreprenoriatului.
”Organismele de gestiune colectivă colectează, practic, banii cuveniți titularilor de drepturi din piață și apoi fac repartiția către titularii de drepturi. Principiul de bază, asta am învățat de la colegii mei de la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, principiul de bază al repartiției este utilizarea reală a operelor. Este un lucru esențial, este fundamentul, din punctul meu de vedere, după 2 ani de experiență în oficiul român pentru drepturile de autor, fundamentul legii dreptului de autor este utilizarea reală a operelor.
Acest proiect eORDA, despre care s-a vorbit, are rolul de a aduce ORDA, din punctul meu de vedere, în anul 2022. Adică digitalizează pe cât posibil relația cu actanții noștri, cu stakeholderii noștri.
Mai am o veste bună pe care aș vrea să o dau celor din industria drepturilor de autor. Suntem în discuții cu Ministerul antreprenoriatului și turismului, pentru un alt proiect din fonduri PNRR, despre care eu cred că va îmbunătăți considerabil atât zona de colectare, în special din ambiental, cât și zona de repartiție și va elimina multe dintre nemulțumiri, potrivit DCNews.
Ce businessuri sunt vizate de noua platformă
Proiectul este în felul următor și a plecat de la o nemulțumire pe care mulți dintre antreprenori o au. Pentru cei care nu știu, colectarea din ambiental înseamnă așa: un business, oricare ar fi el, dacă are muzică în acea locație, fie că vorbim de o cafenea, știți că într-o cafenea există boxe, televizor, salon de frizerie sau coafură, un spa, un magazin de ochelari, supermarketurile, orice spațiu comercial în care se desfășoară o activitate specifică, în care există muzică, trebuie să plătească o remunerație către anumite organisme de gestiune colectivă în funcție de ceea ce se difuzează.
Una dintre probleme este că proprietarii care nu sunt neapărat atât de familiarizați cu zona drepturilor de autor, nu știu exact care sunt cele patru organisme către care trebuie să plătească. După doi ani de zile și mie îmi este greu să vi le spun dacă m-ați lua repede, aș ști să vi le spun, dar doar dacă mă gândesc puțin. Antreprenorii care nu au ca obiect de activitate muzica au o dificultate în a ști cui și cât trebuie să plătească.
În PNRR a fost gândit acest proiect în parteneriat cu ORDA și ministerul de resort în urma unei discuții pe care am avut-o cu o doamnă secretar de stat de acolo, în care ORDA va crea o platformă unde toate businessurile din România vor putea să se înscrie, fără a fi obligatoriu, vor respecta niște criterii și niște pași și la sfârșit, după acești pași, acestui business i se va calcula ce remunerație trebuie să plătească și către ce organism de gestiune colectivă și va primi lunar un email prin care va fi informat că va trebui să plătească spre organismele de gestiune colectivă remunerația respectivă”, a explicat Mario de Mezzo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.