"Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat 9.854 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare - alimentare, seminţe, legume fructe", precizează Autoritatea în comunicat.
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate şi prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.
Citește și: Dezastru. Ce au găsit inspectorii ANPC în magazinele cu pește VIDEO
Potrivit sursei citate, în urma neregulilor constatate au fost acordate 132 de amenzi în valoare de 479.200 de lei, cele mai mari fiind consemnate în judeţele Gorj, de 101.200 de lei, pentru neconformităţi privind întreţinerea spaţiilor şi depozitarea produselor, neîntreţinerea aparaturii frigorificii şi a utilajelor tehnologice, manipularea neigienică şi comercializare necorespunzătoare, dar şi în Bistriţa Năsăud - 78.400 lei, din cauza lipsei sursei de apă caldă şi a echipamentului de protecţie sanitară, produsele dirijate către o firmă de neutralizare erau comercializate sub o altă denumire decât cea originală, etichetare necorespunzătoare la produse alimentare şi produse alimentare modificate organoleptic, etc.
De asemenea, în judeţul Cluj au fost date amenzi în valoare de 43.200 lei pentru depozitare direct pe pardoseală, ustensile de lucru murdare, lipsă document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, etichetare necorespunzătoare, iar în Olt - 41.200 lei, pentru lipsa documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, nerespectarea regulilor de igienă, manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare şi neîntreţinerea corespunzătoare a spaţiilor frigorifice.
Citește și: Control mamut al ANPC pentru comercializarea legumelor și fructelor din marile magazine
La polul opus, cele mai mici amenzi au fost date la unităţi din judeţele Mureş - 1.200 lei. Tulcea - 1.200 lei, Brăila - 2.000 de lei, Iaşi - 2.000 lei, Harghita - 2.400 lei şi Covasna - 2.600 lei, Vâlcea - 3.000 lei şi Sibiu - 3.000 lei.
ANSVSA precizează că în urma controalelor realizate s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise. Totodată, s-au efectuat teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probele fiind transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.