Decizia vine după ce grupul de producători a redus luna trecută obiectivul de producție de petrol al Angolei, ca parte a unei serii de reduceri conduse de Arabia Saudită pentru a contribui la susținerea prețurilor, scrie Financial Times.
Brent, referința internațională a țițeiului, a scăzut joi cu 1,8%, la 78,26 dolari pe baril, în timp ce referința americană, West Texas Intermediate, a scăzut cu 2,1%, la 72,69 dolari pe baril.
Angola s-a alăturat OPEC în 2007, dar a intrat în conflict cu Arabia Saudită în cadrul întâlnirilor recente în legătură cu încercările de a reduce nivelul de bază al producției sale - nivelul de la care se calculează cota de producție a fiecărui membru - pentru a reflecta scăderile capacității de producție a țării.
Angola a părăsit o reuniune OPEC în luna iunie, dar în cele din urmă a fost de acord, alături de Nigeria și Republica Congo, ca linia de bază a producției sale să fie revizuită de o terță parte independentă. În urma acestei revizuiri, liniile de bază ale tuturor celor trei țări pentru 2024 au fost reduse la ultima reuniune OPEC din noiembrie.
Helima Croft, fost analist CIA și șef al departamentului de cercetare în domeniul materiilor prime de la RBC Capital Markets, a declarat că Angola nu a fost niciodată aparent de acord cu acordul din iunie, care a permis Emiratelor Arabe Unite, alt membru OPEC, să își mărească nivelul de referință pentru 2024, în timp ce propriul nivel de referință a fost redus.
"Semințele acestei ieșiri au fost puse în iunie", a spus ea. "În plus, Angola a fost unul dintre membrii mai morocănoși, după ce în ultimii ani a organizat mai multe ieșiri de la ședințe la secretariat."
Plecarea este o lovitură pentru OPEC, dar nu va avea un impact semnificativ asupra capacității grupului de a influența piața. Producția de 1,2 milioane de barili pe zi a Angolei reprezintă aproximativ 2% din producția totală a alianței OPEC+, care include și Rusia.
"Având în vedere mărimea producției țării, această ieșire nu va avea un impact semnificativ asupra operațiunilor grupului", a declarat Croft.
Bjarne Schieldrop, analist-șef pentru mărfuri la SEB, a avertizat că nu trebuie să vadă în plecarea din Angola un semn al unei probleme mai mari a grupului.
"Va fi întotdeauna folosită de cei care sunt pesimiști în privința petrolului ca o scuză pentru a vinde petrol", a spus el. "Ceea ce contează cu adevărat sunt Rusia și Arabia Saudită. Acesta nu este un semnal că restul OPEC se destramă".
Angola se luptă de aproape un deceniu pentru a redresa producția în declin. Decizia, anunțată de ministrul petrolului, Diamantino de Azevedo, a fost luată în cadrul unei ședințe de cabinet și aprobată de președintele João Lourenço, a relatat joi agenția media de stat.
Alex Vines, șeful programului pentru Africa din cadrul think-tank-ului Chatham House, a declarat că Angola a urmărit o politică externă din ce în ce mai mult "à la carte" sub conducerea lui Lourenço, care a devenit președinte în 2017, "iar părăsirea OPEC face parte din acest lucru".
Deși țara are legături istorice cu Uniunea Sovietică, ea a fost mai pregătită să critice invazia Rusiei în Ucraina decât alte țări africane. Luanda a devenit nemulțumită de direcția luată de OPEC, stabilită de obicei de Arabia Saudită și Rusia, și de lipsa de atenție acordată opiniilor producătorilor mai mici, cum ar fi ea însăși, au declarat analiștii.
Ricardo Soares de Oliveira, profesor de politică africană la Universitatea Oxford, a declarat că Angola s-a apropiat de SUA sub conducerea lui Lourenço, deși nu vede cum ieșirea din OPEC ar servi automat intereselor Washingtonului.
Luna trecută, președintele Joe Biden i-a fost gazdă lui Lourenço, iar SUA s-au angajat să investească peste 1 miliard de dolari în această țară, inclusiv 900 de milioane de dolari într-un proiect solar menit să contribuie la accelerarea diversificării sale în afara petrolului.
"Există o apropiere foarte clară între SUA și Angola. Dar poți fi un jucător pro-occidental, un jucător din sudul global și să rămâi totuși în OPEC", a declarat Oliveira.
"Să mergi până la capăt într-o direcție pro-occidentală ar fi destul de atipic pentru statele africane care își înfiletează acul cu grijă, cu excepția cazului în care au ajuns la un mare târg cu americanii".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.