Compania SpaceX a concediat mai mulţi angajaţi implicaţi în pregătirea unei "scrisori deschise" care a criticat în special comportamentul adoptat de Elon Musk în spaţiul public, potrivit unui mesaj expediat de directoarea departamentului de operaţiuni din cadrul acestei companii spaţiale, al cărui conţinut şi a cărui existenţă au fost confirmate pentru AFP de un angajat al firmei californiene.
Un "mic grup" de angajaţi au trimis acea scrisoare tuturor colegilor lor, solicitându-le semnăturile şi participarea la un sondaj, a scris Gwynne Shotwell într-un e-mail expediat joi seară întregului personal al companiei SpaceX.
Unii dintre ei s-au simţit "inconfortabil şi intimidaţi sau chiar furioşi, pentru că scrisoarea îi îndemna să semneze ceva ce nu reflecta opiniile lor" sau pentru că scrisoarea "a interferat cu capacitatea lor de a se concentra asupra muncii", a adăugat aceeaşi directoare de operaţiuni.
Or, consideră ea, "avem prea multe activităţi esenţiale de realizat şi nu avem nevoie de acest tip de activism lipsit de orice măsură".
După ce a efectuat o anchetă, compania californiană "a concediat un anumit număr de angajaţi implicaţi" în acel demers, a precizat Gwynne Shotwell, fără să precizeze numărul acestora.
Scrisoarea deschisă aflată în pregătire, dezvăluită iniţial de site-ul The Verge, a criticat comportamentul avut de Elon Musk în spaţiul public, precum şi recentele acuzaţii de hărţuire sexuală formulate împotriva lui, considerate "o sursă frecventă de distragere a atenţiei şi de ruşine pentru noi".
"În calitate de patron şi de cel mai important purtător de cuvânt al companiei, Elon Musk este considerat imaginea SpaceX - fiecare mesaj pe care îl scrie pe Twitter este considerat, de facto, o declaraţie publică din partea companiei, mai ales în ultimele săptămâni", au adăugat autorii scrisorii.
Reprezentanţii SpaceX nu au dat curs deocamdată solicitărilor trimise de redacţia AFP pentru a obţine un punct de vedere oficial al companiei californiene pe marginea acestui subiect.
CEO-ul SpaceX, care este şi patronul producătorului de automobile electrice Tesla şi al mai multor start-up-uri, este un obişnuit al controverselor de pe Twitter, unde publică în mod regulat mesaje virulente, uneori criptice sau chiar insultătoare. Mesajele lui au căpătat o nouă dimensiune după ce Elon Musk a anunţat în aprilie că doreşte să cumpere această reţea de socializare, citează Agerpres.
Citeşte şi: Panică la Tesla. Musk concediază 10% din oameni: ”Am un presentiment rău!”
Elon Musk, după ce i-a amenințat pe directori că sunt dați afară dacă nu se întorc la birou, acum a venit rândul și celorlalți angajați să fie puși sub presiunea concedierilor.
Elon Musk vrea să concedieze unul din zece angajații de la Tesla. Într-un e-mail adresat directorilor, Musk a scris că are un "sentiment foarte rău" în legătură cu dezvoltarea economică.
Tesla are în toată lumea peste 110.000 de angajați care lucrează pentru producătorul de mașini electrice, iar 11.000 dintre ei ar putea rămâne în curând fără un loc de muncă. De asemenea, ar trebui să urmeze și înghețarea angajărilor. Compania însăși nu a dorit să comenteze oficial.
În Germania, unde Tesla a deschis recent cea mai mare uzină din Europa, pe piața auto lucrurile stau prost în acest moment: în luna mai s-au vândut cu 10% mai puține mașini. Au fost doar 207.000 de înmatriculări noi, scrie Bild. De la începutul anului, vânzările au scăzut cu 9%. Specialiștii din industrie sunt de părere că încă nu se poate vedea luminița de la capătul tunelului cauzele principale fiind lipsa lipsa semiconductorilor și războiul din Ucraina care provoacă cele mai mari probleme industriei auto.
Acțiunile Tesla au scăzut cu 27% în acest an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.