Cum își ascund banii marii oligarhi ruși. Metoda ”sună un prieten”

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Mihail Fridman / Foto: Flickr
Mihail Fridman / Foto: Flickr

Andrei Kosogov a fost mult timp un partener de încredere al unor oligarhi mai cunoscuți și mai bogați, precum Mihail Fridman și Piotr Aven la Alfa-Bank și LetterOne.

Kosogov a preferat să rămână complet discret, fără a-și extinde niciodată influența în Occident prin fundații caritabile sau fără a fi legat de proprietăți imobiliare de lux din Londra, precum omologii săi.

Cu toate acestea, Kosogov, acum în vârstă de 61 de ani, se află în posesia unei mai mare participații în ambele firme financiare decât chiar și Fridman însuși, după ce alți doi proprietari miliardari, German Khan și Alexei Kuzmichev, și-au transferat toate pozițiile. Participațiile sale valorează aproximativ 4,2 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Pentru observatorii externi, nu este un secret cum a ajuns Kosogov să acumuleze cea mai mare parte a unui imperiu de afaceri global cu active nete de peste 30 de miliarde de dolari în doar câteva săptămâni: El nu este sancționat de niciun guvern occidental. Ceilalți patru miliardari sunt. 

De asemenea, este o întrebare deschisă cât de permanent ar fi acest aranjament dacă invazia Rusiei în Ucraina s-ar încheia și guvernele ar ridica sancțiunile. 

Pe lângă faptul că i-a oferit o avere lui Kosogov, transferurile de active au ajutat în mod crucial la menținerea LetterOne însăși în afara listelor de sancțiuni. Firma de investiții încă se confruntă cu probleme care implică propriul capital, dar acestea sunt ușoare în comparație cu durerea de cap pe care o reprezintă sancționarea oficială.

Este un exemplu puternic al jocului continuu al șoarecelui și pisicii care opune guvernele occidentale unor ruși super-bogați, precum Alexei Mordashov și Roman Abramovici, considerați apropiați de Vladimir Putin. Cu active înghețate și interdicții de călătorie în vigoare, următoarea provocare este să ne asigurăm că acestea sunt puse în aplicare. În joc sunt miliarde de dolari în Marea Britanie, Europa și America de Nord.

În tot acest timp, presiunea se intensifică pe măsură ce războiul din Ucraina intră în cea de-a treia lună. Uniunea Europeană intenționează să interzică petrolul rusesc în următoarele șase luni, ca parte a celei de-a șasea runde de sancțiuni care ar opri, de asemenea, tranzacțiile imobiliare cu cetățeni, rezidenți și entități rusești.

"Toate acestea sunt destul de rare și un pic neexplorate", a declarat Henry Smith, partener la firma de consultanță în domeniul riscurilor Control Risks. "Nu a existat un regim de sancțiuni împotriva unei economii de mărimea și amploarea și integrarea globală a Rusiei".

Oligarhul Rinat Ahmetov critică în premieră Rusia. Miliardarul afirmă că s-a întors în Ucraina

Noroc chior

În cazul lui Kosogov, este o întorsătură remarcabilă a evenimentelor pentru un om de afaceri care, cu doar câteva săptămâni în urmă, era unul dintre cei mai mici și mai puțin cunoscuți acționari ai LetterOne și ABH, compania-mamă a Alfa-Bank. El s-a retras din consiliile de administrație ale ambelor firme.

Cu toate acestea, transferurile îi conferă aproape o participație de control în LetterOne, asupra căreia a exercitat o influență redusă înainte, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Kosogov nu a jucat niciodată un rol activ în conducerea companiei sau în deciziile acesteia, au spus persoanele respective - de fapt, nu își amintesc să îl fi văzut vreodată în birourile din Londra ale firmei cu sediul în Luxemburg. 

Kosogov a finanțat achiziția participațiilor lui Khan și Kuzmichev la LetterOne cu un bilet de plată rambursabil într-un deceniu, cu o dobândă de 2%, potrivit unei persoane familiare cu această chestiune. Împrumutul a fost finanțat de alți directori ai LetterOne sancționați, au declarat persoane familiare cu această chestiune.

Alfa-Bank a declarat pe 15 martie că Khan și Kuzmichev și-au cedat acțiunile la cea mai mare bancă privată din Rusia, în aceeași zi în care UE și Marea Britanie i-au sancționat. De asemenea, ei și-au transferat participațiile la LetterOne înainte de aplicarea sancțiunilor, potrivit unei persoane familiare cu tranzacțiile.

Fridman și Aven sunt, de asemenea, sancționați, ceea ce înseamnă că Kosogov este singurul acționar individual rămas în ABH și LetterOne fără înghețarea activelor și interdicții de călătorie. 

Până când va crește indicele ROBOR? Dan Suciu (BNR) oferă RĂSPUNSUL corect

Control "tăiat”

David Lingelbach, care a avut de-a face cu Fridman atunci când a condus operațiunile din Rusia ale Bank of America Corp. în anii 1990, a declarat că îi este greu să își imagineze că Fridman renunță la controlul Alfa-Bank, principala sursă a averii sale. El a sugerat că Kosogov ar putea fi doar o fațadă pentru ca oligarhul să-și păstreze influența.

"Alfa-Bank este cheia imperiului lui Fridman", a declarat Lingelbach, în prezent profesor de antreprenoriat la Universitatea din Baltimore.

Născut în Estonia sovietică, Kosogov a început să încerce să găsească modalități de a face bani încă din timpul facultății, petrecându-și vacanțele de vară ca muncitor pe șantierele de construcții din întreaga Uniune Sovietică.

"La acea vreme nu existau practic alte șanse de a face bani", a declarat el într-un interviu acordat în 2016 Institutului de Energie din Moscova, alma mater a sa.

Fuziunea din Ucraina

Kosogov a fost unul dintre primii asociați ai Alfa Group, compania pe care Fridman, Khan și Kuzmichev au fondat-o în 1990 pentru a le supraveghea investițiile.

A devenit vicepreședinte al Alfa-Bank în 1998 și a condus unitatea de investiții bancare a acesteia. De asemenea, în anul 2000, a contribuit la fuzionarea filialelor sale bancare și de brokeraj din Ucraina pentru a crea unul dintre cele mai mari grupuri bancare din țară, ajutând ulterior la supravegherea acestuia în calitate de președinte al consiliului de supraveghere al firmei din Ucraina.

Kosogov deținea o participație de 4% în Alfa-Bank la sfârșitul anului 2007. Această poziție era aproximativ aceeași cu cea a fostului director general al creditorului, Alex Knaster, care a plecat pentru a forma Pamplona Capital Management, o firmă de private equity cu sediul la Londra care acum lichidează fonduri cu legături cu LetterOne.

Poziția lui Kosogov în compania-mamă a Alfa-Bank, care a fost puțin schimbată față de acum 15 ani, la începutul lunii martie, este acum de 41%, potrivit documentelor de înregistrare. El controlează 47,2% din LetterOne după transferurile de la Khan și Kuzmichev, depășind participația de 37,9% a lui Fridman, care este înghețată.

Deși este nesancționat, Kosogov a dispărut de pe site-ul LetterOne de la începutul lunii martie, împreună cu ceilalți compatrioți miliardari ai săi. Aceștia au fondat firma în 2013 cu veniturile obținute din vânzarea de 55 de miliarde de dolari a producătorului rus de petrol TNK-BP către compania petrolieră de stat Rosneft Oil Co.

Fondatorii LetterOne au demisionat din funcțiile pe care le dețineau în cadrul companiei și intenționează să redirecționeze dividendele viitoare pentru a sprijini eforturile de ajutorare a războiului din Ucraina. De asemenea, aceștia au demisionat recent din consiliul de administrație al ABH.

"Eu și partenerii mei susținem încetarea cât mai rapidă a războiului", a declarat Khan într-o declarație din martie. Noi "vom face tot ce putem pentru a-i ajuta pe cei afectați".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9768
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.9764
USD
Azi 4.7609
Diferența -0.0465
Zi precendentă 4.8074
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9768 RON
USD flag1 USD = 4.7609 RON
GBP flag1 GBP = 5.8894 RON
CHF flag1 CHF = 5.2692 RON
AUD flag1 AUD = 2.9952 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.3270 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4235 RON
SEK flag1 SEK = 0.4338 RON
XAU flag1 XAU = 422.4014 RON
Monede Crypto
1 BTC = 496041.74RON
1 ETH = 15549.00RON
1 LTC = 559.17RON
1 XRP = 15.42RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17028.460.60%
BET-BK3204.610.69%
BET-EF925.270.62%
BET-FI63013.770.40%
BET-NG1232.460.52%
BET-TR37550.600.60%
BET-TRN36499.120.60%
BET-XT1469.430.56%
BET-XT-TR3185.360.56%
BET-XT-TRN3102.740.56%
BETAeRO893.571.11%
BETPlus2515.280.59%
RTL37916.220.57%

Opinii

Profesorul de economie Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea

Reducerea personalului bugetar: soluție sau populism? Mircea Coșea explică ce este greșit

Profesorul de economie Mircea Coșea oferă o...

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel