Fostul președinte Donald Trump a declarat recent, în cadrul unei conferințe privind criptomonedele din Nashville, Tennessee, că dorește să transforme SUA în „capitala crypto a planetei”. Comentariile lui au propulsat moneda digitală în prim planul unei campanii prezidențiale în care cei doi candidați încearcă acum să creeze contraste pe teme fierbinți.
Atenția lumii politice vine în timpul unei evoluții pentru Bitcoin, cea mai populară criptomonedă, a cărei valoare a crescut cu 60% în acest an. Trump, care s-a opus sectorului monedelor digitale în calitate de președinte, a întreprins recent o campanie „fulger” în sprijinul activelor digitale.
În schimb, candidata democrată Kamala Harris (și vicepreședintele SUA) a rămas tăcută pe această temă, însă ar putea încerca să „îndulcească” poziția actualei administrații Biden cu privire la criptomonede. Conform Financial Times, campania acesteia a contactat firme de cripto active de top într-un efort de a „reseta” relațiile dintre industrie și Partidul Democrat.
Totuși, nu trebuie să uităm că în timpul mandatului de președinte al SUA, Trump a ironizat activele digitale într-o postare pe X, spunând că sunt „foarte volatile și bazate pe aer”. Acesta a adăugat la acel moment că activele cripto nereglementate pot facilita un comportament ilegal, inclusiv comerțul cu droguri, și a caracterizat Bitcoin drept „o înșelătorie împotriva dolarului american”, subliniază analistul XTB România.
Ce speră să obțină Trump prin susținerea criptomonedelor?
Cu toate acestea, în ultima vreme, Trump și-a exprimat sprijinul deplin pentru crypto. Vorbind la conferința anuală Bitcoin de zilele trecute, el a promis să faciliteze reglementarea acestei monede virtuale și să stabilească prima rezervă strategică națională Bitcoin a guvernului federal.
El a mai promis că îl va înlocui pe președintele Comisiei pentru valori mobiliare și bursiere, Gary Gensler, pe care mulți nu îl plac pentru abordarea sa fermă față de reglementarea sectorului digital.
În ultimele săptămâni, Trump a primit susținere din partea unor figuri importante din Silicon Valley, dar și din partea lui Elon Musk, CEO-ul Tesla, sau Cameron și Tyler Winklevoss, antreprenori miliardari în domeniul activelor digitale. Schimbarea de atitudine a lui Trump cu privire la sector se aliniază efortului său de a face apel la donatorii din Silicon Valley și de a semnala o abordare dereglementată a afacerilor, explică Radu Puiu.
El pare să vadă industria criptoactivelor ca pe o sursă de finanțare pentru campania pentru prezidențiale. În egală măsură, Trump consideră că domeniul este în concordanță cu mesajul său împotriva guvernului, câștigând și simpatia „oamenilor de rând” - idee pe care marșează o bună parte din campania sa. În plus, Trump a devenit primul candidat prezidențial care acceptă donații în criptomonede, acumulând în acest fel 4 milioane de dolari pentru campania sa.
Poziția rezervată a Kamalei Harris ține piața în suspans
Viziunea Kamalei Harris cu privire la activele digitale nu este, momentan, clară. Poziția administrației Biden a fost percepută ca fiind una dură față de domeniu, însă nu este dacă Harris va continua viziunea lui Biden pe această temă. Democrații sunt împărțiți în ceea ce privește politica monedelor digitale.
În timp ce susținerea criptomonedelor de către Trump îi poate atrage pe alegătorii care le susțin, campania pro-crypto ar putea aduce noi riscuri de reglementare pentru factorii de decizie europeni.
Criptomonedele în USD, amenințare pentru moneda euro?
Unele autorități de reglementare din UE sunt îngrijorate de faptul că poziția dominantă a monedelor stabile în USD ar putea reprezenta o amenințare la adresa monedei euro.
Majoritatea monedelor stabile sunt legate de dolarul american, ceea ce contribuie la menținerea stabilității prețurilor lor în timp. Traderii de criptomonede dețin, de obicei, monede stabile (stablecoins) pe burse ca mijloc de tranzacționare între diferite criptomonede. Acest lucru reflectă dominația dolarului pe piețele de mărfuri, unde active precum aurul, argintul, cuprul și țițeiul sunt, de asemenea, cotate în dolari.
Totuși, pentru a susține aceste monede stabile, un exchange de criptomonede sau o firmă care generează monede stabile trebuie să dețină o sumă corespunzătoare de USD sub formă de rezerve, punctează analistul XTB România.
Pe măsură ce cererea de monede stabile crește, aceasta tinde să susțină dolarul, slăbind, în același timp, euro. O creștere semnificativă a importanței Bitcoin în SUA ar putea conduce la o emisiune mai mare de monede stabile, ceea ce ar putea exercita o presiune suplimentară asupra altor monede, inclusiv asupra euro.
Cum ar reacționa piața după desemnarea noului președinte al SUA?
Victoria lui Harris pare acum mai puțin probabilă, dar o creștere a sprijinului pentru ea în sondaje ar putea menține piața în suspans și ar putea limita creșterea Bitcoin înainte de rezultatul final al alegerilor.
Reacția pe termen scurt la victoria lui Trump ar putea declanșa o secvență de marcare a profiturilor. Așteptările ridicate ale pieței față de noua administrație sugerează că piața ar putea reacționa nervos la mesaje contradictorii. Cu toate acestea, se pare că o eventuală victorie a lui Trump va fi, în cele din urmă, pozitivă pentru industrie.
Piața consideră că administrația Trump va fi hotărâtă să mențină sau să creeze o poziție dominantă a SUA în multe industrii. De asemenea, în industria activelor digitale observăm deja un substitut pentru acest scenariu: volumele de tranzacționare BTC pe bursa CME din Chicago au depășit Binance.
Prin urmare, avem de-a face cu doi factori - sentimentul pozitiv legat de Trump însuși (mulți dintre susținătorii săi utilizează și sprijină Bitcoin) și schimbările pe care noua administrație le-ar putea propune, mai spune Radu Puiu.
Atenția va fi îndreptată și asupra alegerii secretarului Trezoreriei SUA. Posibila înlocuire a lui Yellen cu Lawrence D. Fink, fondatorul BlackRock, poate fi percepută de piață drept un factor pozitiv, poate nu mai puțin decât însăși desemnarea lui Donald Trump.
Despre XTB:
Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.