Analiză privind economia României în 2023: Inflaţie, curs leu-euro, investiţii, afaceri

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Barometru Sierra Quadrant: Economia va evolua pe o gheaţă extrem de subţire în 2023.

6 din 10 manageri privesc cu îngrijorare perspectivele anului 2023, urmare a efectelor inflaţiei, scăderii apetitului investiţional şi accentuării blocajului financiar. Unii spun că economia va îngheţa în 2023, în timp ce alţii afirmă că afacerile vor evolua pe o gheaţă extrem de subţire, la limita supravieţuirii. Riscul de insolvenţă va creşte pe măsură ce consumul, principalul motor al economiei, va continua să fie afectat de scăderea puterii de cumpărare şi de limitarea accesului la creditare.
 
Potrivit celei de-a IX-a ediții a Barometrului Sierra Quadrant privind starea business-ului românesc, 63% dintre cei chestionați ( manageri, oameni de afaceri și angajați cu funcții de răspundere în companii) au aşteptări destul de pesimiste privind evoluţia economiei în 2023.

Numai 11% văd cu optimism anul viitor, în timp ce restul au evitat să se pronunțe, considerând că există încă destul de multe necunoscute în privința perspectivelor economice.

Dacă în precedentul barometru, realizat anul trecut în aceeaşi perioadă, principala provocare o reprezenta inflaţia, remarcată de 82% dintre cei chestionați, în prezent principalul risc identificat în 2023 este reprezentat de scăderea afacerilor, menţionat de 71% dintre respondenţi.

Inflaţia a trecut pe locul 2  în topul temerilor investitorilor (67%), urmare a aşteptărilor privind temperarea iureşului scumpirilor, pe fondul îngheţării, practic, a preţurilor din zona de energie.

Potrivit rezultatelor sondajului, dincolo de scăderea afacerilor şi inflaţie, oamenii de afaceri s-au declarat îngrijoraţi, în ordinea opţiunilor, de accentuarea blocajului financiar (31%) şi de creşterea costurilor de finanțare-scumpirea și limitarea accesului la credite (18%).

În top mai apar posibila apreciere a cursului euro, menţionată de 22% dintre respondenţi și criza forței de muncă (16%).

,,Inflaţia a erodat puternic economia, iar efectele sale de runda a doua le vom vedea în 2023, an în care dinamica business-ul ar putea intra pe o tendinţă negativă, mai ales ca urmare a erodării puternice a încrederii investitorilor în economie’, spune Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.

,,După 2 ani de pandemie şi un an cu inflaţie puternică, 2023 va fi anul în care vom deconta toate dezechilibrele economice adunate în această perioadă. Restructurarea business-ului va reveni în prim-plan, optimizarea fluxurilor de producţie şi vânzări în ton cu evoluţia cererii urmând să fie caracteristica generală a unei economii aflată în pragul îngheţului financiar’’, a mai spus Neacșu.

 

Restructurarea afacerilor, în prim-plan

Potrivit rezultatelor barometrului Sierra Quadrant, investitorii vor miza, în anul care vine, pe restructurarea operațiunilor, urmare a erodării puternice a consumului și accentuării fenomenului de dezintermediere.

59% dintre respondenți cred că aceasta va fi miza lui 2023, după un an 2022 în care preocuparea mediului de business a vizat, în principal, stimularea consumului, după doi ani de pandemie.
,,Din păcate, așteptările optimiste ale managerilor privind revenirea consumului după pandemie au fost estompate de efectele valului inflaţionist care a spulberat puterea de cumpărare și care a făcut ca lanțurile economice să înregistreze perturbări semnificative, mai ales ca urmare a exploziei costurilor de producție, în principal din zona resurselor energetice (curent electric, gaze, carburanți)’’, se precizează în concluziile Barometrului Sierra Quadrant.

Rezultatele cercetării arată că, în topul planurilor pentru 2023, restructurarea afacerilor este urmată de securizarea liniilor de business, menționată de 47% dintre respondenți.

,,În 2023, oamenii de afaceri vor miza poate mai mult ca oricând pe securizarea liniilor de business, pe dezvoltarea unor parteneriate de afaceri cu firme solide, serioase, de încredere. În condițiile în care blocajul financiar va continua să fie la cote ridicate, iar costurile de finanțare vor crește, să dezvolți afaceri predictibile, cu parteneri de încredere, va fi fundamental pentru evoluția business-ului într-un an dificil, cu o inflaţie semnificativă și cu o lipsa acută de predictibilitate’’, afirmă Ovidiu Neacșu.

Faptul că economia își va desfășura activitatea cu frâna de mână trasă este confirmat și de faptul că numai 18% dintre managerii chestionați mizează pe noi investiții în 2023, marea majoritate așteptând să vadă cum va evolua cadrul macro-economic local și international, în contextul războiului din Ucraina.

Potrivit rezultatelor cercetării, dinamica business-ului din 2023 va depinde, în mare măsură, de modul în care va funcționa creditul furnizor, principala modalitate de finanțare a afacerilor din România.

,,Dacă firmele își vor face curaj să reia din nou, la volume semnificative, creditarea de acest tip, business-ul românesc va reuși, în mare parte, să supraviețuiască unui an extrem de dificil în care efectele valului de recesiune care va mătura economiile occidentale va ajunge în cele din urmă și la noi’’, afirmă experții de la Sierra Quadfrant.

 

Investițiile, cuvântul cheie în 2023



Creșterea economică din 2022 este privită, de majoritatea investitorilor, ca fiind una înşelătoare, stimulată de inflaţie și prea puțin de dezvoltarea unor business-uri predictibile, de viitor.
Potrivit acestora, efectele inflației s-ar putea să ne ofere și în noul an o perspectivă pozitivă, însă prea puțin asociată cu dinamica economiei reale.

Întrebați cum văd evoluția economiei în 2023, cei mai mulţi dintre manageri (61%) văd o stagnare economică, 27% cred că vom avea recesiune, 11% văd o evoluţie pozitivă, iar restul consideră că economia se va menține pe o traiectorie pozitivă.

Dacă la precedentul barometru, 57% estimau o revenire solidă a economiei în S1 2023, acum percepția s-a mutat spre finalul semestrului II, atunci când, pe fondul scăderii inflației, am putea asista la o repoziționare a economiei pe un trend pozitiv.

Întrebați care ar fi mizele economiei în perspectiva ieșirii din criză, 78%  consideră că principalul factor îl reprezintă stăvilirea inflației, iar 53% văd în atragerea fondurilor din PNRR soluția menținerii economiei pe linia de plutire.

O altă condiție esențială, vizată de investitori, este reprezentată de stabilitatea cadrului fiscal (menționată de 46%) și evoluția costurilor de finanțare (39%).

,,Stăvilirea inflației și accentul pe investiții ar putea salva un an economic 2023 plin de incertitudine. Pentru economia românească, una mică și fragilă din punct de vedere financiar, cele 12-15 miliarde de euro din PNRR ar putea fi gura de oxigen care să salveze business-ul de o recesiune tehnică tot mai evidentă la orizont’’, afirmă experții.

De altfel, potrivit rezultatelor barometrului, 62% dintre investitori estimează că România va fi capabilă în 2023 să atragă banii din PNRR şi numai 24% văd o continuare a lipsei de performanţă în acest sector.


Încrederea, elementul cheie în business în 2023

Potrivit analiștilor, un alt factor determinant în evoluția economică din anul viitor îl reprezintă reclădirea încrederii în business, în parteneriatele de afaceri.

Acest lucru va fi posibil numai în măsura în care oamenii de afaceri vor înțelege necesitatea adaptării business-urilor la realitățile economice, flexibilitatea ofertelor aflându-se în prim-plan.
În condițiile în care vom avea, din nou, peste 100.000-120.000 de firme în dificultate, optimizarea lanțurilor comerciale, adaptarea acestora la realitatea economică, va fi cheia de boltă a evoluției economice din 2023. Asta mai cu seamă că provocările vor fi multiple, de la efectele costurilor cu energia, la problemele de distribuție.

,,Trebuie să construim din nou afaceri  bazate pe încredere, parteneriate predictibile, planuri de afaceri pe termen mediu și lung. Altfel, dacă vom încerca cu toții să facem afaceri de pe o zi pe alta, șansele de blocaj economic și financiar se vor accentua mai cu seamă că inflația va continua să fie ridicată, iar cursul euro s-ar putea să iasă din zona pozitivă în care se află în acest sfârșit de an’’, firmă Ovidiu Neacșu.

2023 ar putea fi un an bun pentru economie, un an care să pună bazele unei reveniri economice solide în 2024, arată concluziile barometrului Sierra Quadrant.

Condiţiile ca această previziune să se îndeplinească ţin de stăvilirea inflaţiei, de atragerea fondurilor UE, de menţinerea unui cadru fiscal predictibil şi, mai ales, de revenirea încrederii în economie.
Barometrul Sierra Quadrant privind starea economiei, ediția a IX-a, a fost efectuat de compania de consultanță Frames și Sierra Quadrant în perioada 8-14 decembrie 2022, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 310 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

La barometru au răspuns, în total, 1123 de persoane. Profilul respondenților a fost reprezentat de antreprenori, manageri de companii, middle si top management, cu studii superioare, 53% bărbați și 47% femei, cu o vârstă medie de 48 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9747
Diferența 0.0012
Zi precendentă 4.9735
USD
Azi 4.6036
Diferența 0.0055
Zi precendentă 4.5981
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9747 RON
USD flag1 USD = 4.6036 RON
GBP flag1 GBP = 5.9767 RON
CHF flag1 CHF = 5.3117 RON
AUD flag1 AUD = 3.0258 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.3164 RON
HUF flag1 HUF = 0.0123 RON
JPY flag1 JPY = 0.0300 RON
NOK flag1 NOK = 0.4201 RON
SEK flag1 SEK = 0.4320 RON
XAU flag1 XAU = 407.0257 RON
Monede Crypto
1 BTC = 333249.13RON
1 ETH = 12112.26RON
1 LTC = 337.67RON
1 XRP = 2.42RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.55%
6 luni: 5.59%
12 luni: 5.64%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17504.240.76%
BET-BK3269.250.24%
BET-EF941.980.81%
BET-FI61904.86-0.76%
BET-NG1232.701.12%
BET-TR38604.160.80%
BET-TRN37522.890.79%
BET-XT1507.730.57%
BET-XT-TR3268.710.60%
BET-XT-TRN3183.910.60%
BETAeRO951.15-0.04%
BETPlus2589.990.72%
RTL38847.200.77%

Opinii

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu

Adrian Negrescu: Planul prezentat de Finanțe, o culegere de aspirații economice ale lui Boloș

România se îndreaptă spre o criză economică...

Dumitru Chisăliță

Populism și prețuri mai mari la gaze și combustibili

Dumitru Chisăliță, directorul general al...

Cosmin Marinescu

Comunicate de presa

Restaurant. Foto: Pexels.com
Hidro Prahova

Hidro Prahova S.A. le arată liceenilor cum un simplu gest poate schimba lumea

Hidro Prahova S.A. sprijină educația ecologică...

Reciclare / FOTO: Freepik

Programului Fabrici de reciclare: Prima rundă de atragere de fonduri, prelungită

Administrația Fondului pentru Mediu anunță...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel