Carantinele stricte aplicate de guverne pentru a controla epidemia au declanșat un efect fără precedent pe piețele financiare cât și asupra mecanismelor comerțului global. De la achiziționarea de obligațiuni până la plata salariilor, autoritățile joacă un rol în economie care era de neimaginat chiar cu numai câteva luni în urmă.
Însă trebuie clarificat un lucru, acestea nu au avut prea multe de ales, scrie Bloomberg. Alternativa ar fi fost ca acestea să stea deoparte și să privească de pe margine cum companiile se prăbușesc, lucrătorii stau în carantină acasă ceea ce ar fi avut ca efect final o mare gaură în economii care ar fi trenuit să fie acopertie cumva.
Sondaj mondial: Forma actuală a capitalismului face mai mult rău decât bine
Provocarea este cum și când să fie oprit sprijinul oferit de sutorități astfel încât să nu declanșeze un ”incendiu politic și ideologic” care ar arde timp de mulți ani. Cu cât autorirățile strau mai mult pe piețe, indiferent dacă este vorba de o participație de control la o companie aeriană sau de restituirea creditelor acordate companiilor din energie, cu atât este mai mare riscul de daune colaterale.
Dilema este reală și va fi prezentată în legislaturi și întruniri politice pentru anii următori. Retragerea prea grabnică riscă să desființeze o plasă vitală de siguranță de care atât companiile cât și lucrătorii ar putea avea încă nevoie. A rămâne prea mult timp riscă să-i țină la înghesuială pe jucătorii privați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.