Analiză. Țări UE, cel mai bine VS cel mai prost pregătite pentru pandemie

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Italia este una dintre cele mai vulnerabile țări din zona euro
Italia este una dintre cele mai vulnerabile țări din zona euro

Nici o țară europeană nu scapă de consecințele economice ale coronavirusului însă ”durerea” nu va fi resimțită la fel în toate țările din zona euro.

Țările din sudul Europei, care au suportat cu greu criza economică din 2008, vor suferi cel mai mult. Țări precum Grecia și Italia depind foarte mult de turism și suferă în continuare efectele persistente ale creșterii datoriei din zona euro din ultimul deceniu, inclusiv din cauza programelor de austeritate care au lăsat sistemele de îngrijire a sănătății nepregătite pentru o pandemie, notează The New York Times.

Dar chiar și țările considerate etaloane ale competitivității, cum ar fi Germania și Olanda, s-ar putea dovedi a avea puncte slabe care, până acum câteva săptămâni, erau considerate atuuri.

Producătorii auto din Germania, de exemplu, au dominat afacerile auto de lux. Dar virusul și-a dezvăluit dependența de vânzările din China, iar acum închid fabrici în toată regiunea.

Orice țară cu o mulțime de firme mici și persoane care desfășoară activități independente va suferi și ea, deoarece aceste întreprinderi au, de obicei, rezerve financiare mai mici pentru a supraviețui unei scăderi bruște a vânzărilor. Grecia și Italia sunt exemple, dar la fel și Olanda.

Este posibil ca alte țări să aibă atuuri ascunse. O economie cu o mulțime de companii care își pot livra serviciile în mod digital și în care angajații pot lucra de acasă, ar trebui să fie relativ rezistentă. Acesta ar putea fi momentul Estoniei a cărei capitală , Tallinn, este o un loc extrem de animat de start-up-uri digitale.

Cea mai importantă politică economică pentru orice țară, subliniază economiștii de la Oxford Economics, este de a pune virusul sub control. Acest lucru ar oferi avantajul țărilor cu lideri eficienți și sisteme de îngrijire medicală bine echipate.

Țările din sudul Europei au redus cheltuielile pentru îngrijirea sănătății în timpul crizei datoriilor din zona euro pentru a respecta limite bugetare stricte, care erau o condiție pentru primirea sumelor de bani salvatoare. Acum aceste țări sunt extrem de vulnerabile.

Victime sigure ale Covid-19. Concluzia experților de la Oxford Economics

"Este încă greu de spus care țară va fi cea mai lovită și care va fi cea mai rezistentă", a spus Carsten Brzeski, economistul din băncii olandeze ING. „Suntem încă în plină furtună.”

Economia europeană este foarte interconectată și chiar și țările care par relativ bine protejate nu vor putea să se izoleze de suferința vecinilor.

„Cu toate că există unele țări mult mai bine pregătite decât altele, nicio țară nu este bine pregătită”, a declarat Ryan Morhard, un expert global în domeniul securității sănătății la Forumul Economic Mondial de la Geneva.

Solicitat să numească o țară care a gestionat destul de bine criza, Morhard a citat Singapore, care, desigur, nu este în Europa.

Iată ce s-ar putea intâmpla cu virusul în diferite părți ale zonei euro.

Germania

Cu finanțe guvernamentale solide, șomaj redus și o ”plasă” mare de securitate socială, Germania pare rezistentă. Guvernul a putut să adune un pachet puternic de stimulente fără a pune în pericol ratingul de credit al țării. Are mai multe paturi de spital pentru îngrijirea pacinenților cu afecțiuni acute decât oricare altă țară din Europa, conform datelor compilate de Oxford Economics.

Însă Germania a intrat în criză cu o creștere slabă, iar producătorii de mașini sunt foarte vulnerabili la perturbările lanțului de aprovizionare și restricțiile la contactul social. Nu se poate lucra de acasă la linia de asamblare Mercedes-Benz. Oprirea producției de către marii angajatorii, precum Volkswagen și Daimler, va produce o reacție în lanț între furnizori și va provoca o creștere a șomajului.

Italia

Ar fi greu să găsim o țară dezvoltată mai vulnerabilă la o pandemie decât Italia. Turismul este o parte importantă a economiei, la fel și firmele mici. Datoria guvernamentală enormă, egală cu 137 la sută din produsul intern brut, lasă Romei o libertate limitată pentru a oferi sprijin financiar întreprinderilor afectate.

Italia se îndrepta spre recesiune chiar înainte de pandemie. Producția sa economică este încă mai mică decât a fost înaintea recesiunii globale din 2009. Populația se număra printre cele mai sănătoase din lume, dar epidemia a scos la iveală o lipsă critică de paturi de terapie intensivă. Chiar și calitatea conexiunilor la internet este sub nivelul mediu.

Olanda

Țara găzduiește numeroase corporații mari, precum și firme de avocatură, contabili și consultanți care le deservesc, mulțumită legilor fiscale favorabile. Angajații acestor companii ar trebui în mare parte să poată lucra de acasă. De fapt, mulți o fac deja. Aproximativ 14% dintre olandezii angajați lucrează de acasă.

Însă Olanda are o proporție mare de întreprinderi mici, iar industria aeriană este un angajator major. Schiphol, aflat în afara Amsterdamului, este unul dintre cele mai mari aeroporturi din Europa și un hub important pentru Air France KLM, care și-a redus serviciul în proporție de 90% și a solicitat asistență guvernamentală.

Grecia

După un deceniu neplăcut de austeritate și declin economic, când șomajul a atins un nivel de 28% și țara a pierdut un sfert din producția economică, Grecia a început să dea semne de redresare. Șomajul a scăzut la 16,5 la sută, iar investitorii au cumpărat din nou datorii elene. Însă în zona euro, nicio țară nu depinde atât de mult de turism și nu are atât de multe IMM-uri precum Grecia iar despre IMM-uri se știe că nu dispun de resurse pentru vremuri de criză.

Unul dintre lucrurile surprinzătoare este bugetul său: este în excedent. Unii oficiali și experți susțin că acum este momentul ca grecilor să li se arate că sacrificiile pe care le-au făcut în ultimii 10 ani nu au fost în zadar.

Spania

Spania a avut cea mai rapidă creștere din Europa anul trecut, întrucât a revenit puternic din criza datoriilor din zona euro. Însă șomajul, aproape 14%, este încă printre cele mai mari din Europa și doar Grecia este mai dependentă de turism decât această țară. Spania este, de asemenea, un mare producător auro. Volkswagen, Renault și Ford Motor și-au închis toate fabricile spaniole în ultimele zile. Spitalele din Spania au chiar și mai puține paturi pentru pacienți acuți decât Italia.

Franţa

Franța poate fi ceva mai puțin vulnerabilă decât vecinii săi. Producția nu este la fel de importantă pentru economie ca în Germania, iar proporția firmelor mici și a persoanelor care desfășoară activități independente este mai mică decât în Italia sau Olanda. Mulți francezi lucrează pentru companii mari, care ar trebui să poată trece mai ușor peste criză. Turismul este o parte surprinzător de mică a economiei, chiar dacă Parisul pare să fie permanent plin cu oameni oameni care poartă bastoane pentru selfie.

Tendința criticată a guvernului de a se amesteca în afacerile corporative ar putea fi un avantaj acum, deoarece este necesar ca liderii politici să coordoneze o apărare împotriva virusului. Franța are una dintre cele mai bune conexiuni la internet din Europa.

Estonia

Micul stat baltic, cu o populație de 1,3 milioane de oameni, are una dintre cele mai dinamice economii din zona euro. Creșterea de anul trecut a fost mai mare de 4%, șomajul este sub 5%, iar datoria publică este neglijabilă, ceea ce permite un larg spațiu de mișcare pentru stimularea fiscală.

Estonia este cunoscută drept una dintre cele mai experimentate țări din lume, potențial fiind un mare avantaj, deoarece focarul forțează activitatea economică online. Software-ul pentru Skype a fost scris în Tallinn. Bolt, scuter electric și serviciu de livrare, care este un competitor serios pentru Uber, își are sediul acolo. Dar, pe măsură ce virusul se răspândește, Estonia trebuie să aibă grijă și pentru a-i proteja pe cei care nu fac partr din această categorie deoarece mai mult de o cincime din populație trăiește în sărăcie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9738
Diferența -0.0011
Zi precendentă 4.9749
USD
Azi 4.8217
Diferența -0.0156
Zi precendentă 4.8373
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9738 RON
USD flag1 USD = 4.8217 RON
GBP flag1 GBP = 6.0012 RON
CHF flag1 CHF = 5.2862 RON
AUD flag1 AUD = 2.9950 RON
DKK flag1 DKK = 0.6667 RON
CAD flag1 CAD = 3.3544 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4241 RON
SEK flag1 SEK = 0.4320 RON
XAU flag1 XAU = 411.4200 RON
Monede Crypto
1 BTC = 459870.36RON
1 ETH = 16187.80RON
1 LTC = 495.53RON
1 XRP = 11.20RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17114.090.48%
BET-BK3186.210.25%
BET-EF929.060.57%
BET-FI62363.741.02%
BET-NG1229.720.92%
BET-TR37739.420.48%
BET-TRN36682.660.48%
BET-XT1474.100.49%
BET-XT-TR3195.490.49%
BET-XT-TRN3112.600.49%
BETAeRO875.31-1.19%
BETPlus2530.090.43%
RTL38111.540.47%

Comunicate de presa

Delta Dunării / FOTO: Wikipedia
Conductă gaz
Iluminat public / Foto: Freepik

696 de solicitanți s-au înscris în cadrul Programului Iluminat Public 2024

Informații de la Administrația Fondului pentru...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel