Gábor Regős, şeful unităţii de macroeconomie din cadrul Agenţiei de Cercetări "Századvég", a remarcat că în primul trimestru, creşterea a avut o bază amplă, la care au contribuit majoritatea industriilor.
O scădere s-a produs numai în cazul agriculturii, ceea ce în lumina evoluţiilor de pe piaţa alimentară reprezintă o ştire deosebit de proastă, a menţionat Regős.
Potrivit analistului, efectul cel mai pregrant pe care războiul dintre Rusia şi Ucraina îl are asupra economiei ungare este creşterea inflaţiei şi un curs valutar slab al forintului.
Prima uzină BMW neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2 se construiește la Debrecen
Potrivit prognozei agenției menționate, dacă este să privim întregul an 2022, ritmul de creştere al economiei ar putea fi în jur de 5%.
Zoltán Varga, analist senior la Equilor Befektetési Zrt., a subliniat că, aşa cum era de aşteptat, în primul trimestru creşterea PIB-ul a fost impulsionată mai ales de consumul populaţiei.
Analistul a remarcat că în cel de-al treilea trimestru, creşterea economică ar putea încetini în urma rectificării bugetare, investiţiile publice vor fi reprogramate, iar investiţiile corporative ar putea fi reduse din cauza creşterii costurilor de finanţare.
Gergely Suppan, analist-şef al Magyar Bankholding, a avertizat asupra faptului că în următoarele trimestre este de aşteptat ca avansul PIB-ului să încetinească parţial din cauza efectelor de bază şi din cauza efectelor negative ale războiului. Analistul vede pentru anul acesta o creştere economică de aproximativ 6%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.