Prima cauză a creșterii euro față de leu este creșterea cererii de valută pentru plata importurilor făcute în perioada Sărbătorilor. ”Este o boală structurală a economiei românești. Mărirea veniturilor ca urmare a creșterii pensiilor și salariilor au dus la ridicarea consumului care nu poate fi acoperit prin oferta internă”, a declarat profesorul Mircea Coșea pentru DC Business.
În al doilea rând, el a indicat ca sursă a deprecierii monedei naționale declarațiile de ieri făcute de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în legătură cu problemele actuale ale sistemului financiar românesc. ”O altă boală foarte păcătoasă este lipsa de responsabilitate a celor care fac declarații. Declarațiile guvernatorului au produs efecte emoționale. Când cei care manipulează valută sunt speriați de declarații apocaliptice apar astfel de situații”, a spus Mircea Coșea.
Citește și:
Curs valutar. Euro a ajuns la un nivel istoric
El a estimat că situația va mai dura circa două-trei săptămâni, fiind perioada în care încă se vor mai face plăți pentru bunurile importate. Pe termen mediu însă, de 60-90 de zile, Coșea estimează că oscilațiile cursului euro/ leu vor fi în jos. ”Există însă o regulă în piața monetară: când s-a depășit un anumit nivel, cu greu se revine la situația dinainte”, a avertizat Coșea.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, miercuri, un curs de referinţă de 4,6722 lei/euro, o creştere de 0,11% faţă de pragul atins marţi, un nou nivel record.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.