Publicitate
Adrian Câciu notează, printre altele, că ”deficitul public la februarie se ridică la 1,14% din PIB (din PIB - ul supraestimat de CNSP).
”Lui Nazare îi trebuie 29 de zile sa stabilească execuția bugetară, după ce se întâmplă lucrurile. Orice economist cu experiență în prudențialitate fiscal-bugetară putea stabili valoarea deficitului încă de la jumătatea lunii februarie, ceea ce ar fi permis măsuri corective pe componentele de venituri și cheltuieli”, apreciază analistul într-o postare pe Facebook.
Dar, continuă el, ”să stai si doar sa constati cu întârziere ca ai deficit și ca trăiești pe datorie, știe orice incompetent.Ca să va ajut puțin stimați guvernanți efemeri, aveți mare grijă la chestiunea cu restrictiile corelat de efectul asupra cheltuielilor de asistență socială. Pe prognoză liniara ajungeți la 155,4 miliarde lei cheltuieli de asistență socială față de 139 miliarde lei bugetate”, expică analistul.
Citește și Florin Cîțu ANUNȚĂ: Vești FANTASTICE. Măsurile funcționează
El arată că ”este un plus de 16,4 miliarde lei care ar insemna o presiune de crestere a deficitului de 1,47% din PIB. Deja deficitul la fondul de pensii este de 4,33 miliarde lei(la două luni) ceea ce înseamnă un deficit de 26 miliarde lei față de 15,3 miliarde lei bugetate. Complicat”, concluzionează economistul.
Adrian Câciu explică faptul că ”deficitul la pensii explodează pe cale de consecinta pentru că restrictiile conduc la somaj tehnic sau kurzarbeit adică salarii reduse la 75% ceea ce determină contributii reduse proportional și la CAS și la CASS. Nu controlați cheltuielile din păcate. Nu corelați deciziile. Dincolo de faptul că nu ați calculat corect bugetul. Îngrijorător!”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.