Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România, a declarat că moneda naţională se află pe un trend de scădere cauzat în mare parte de inflaţie şi deficit de cont curent, analistul estimând un curs de peste 5 lei abia în anul viitor.
Deasemenea, analistul intervievat de Agerpres susține că deprecierea leului faţă de euro este cauzată de volatilitatea de pe pieţe globale creată de decizia Federal Reserve (FED) de a reduce stimulul monetar pe care îl dă economiei, susţine Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.
"Pe pieţele financiare globale a fost ceva aversiune la risc. Au fost publicate acum două zile minutele şedinţei FED prin care piaţa a înţeles că din septembrie Banca Centrală Americană va reduce stimulul monetar pe care îl dă economiei şi va tipări mai puţini bani. Ce înseamnă asta? Creştere de dobândă la dolar. Când creşte dobânda la dolar cresc dobânzile peste tot în lume. Cursul de schimb este legat de rata de dobândă. Fie dobânda locală creşte când e un asemenea implus extern, fie dacă nu creşte dobânda locală se depreciază cursul. La o creştere a ratei de dobândă la dolar, cum vor reacţiona în special pieţele emergente? Fie vor creşte ratele de dobândă pe piaţa locală, fie vor deprecia cursul de schimb, fie o combinaţie între cele două", a declarat Adrian Codirlaşu
Citește și: Transferul unor atribuții de la ANPC la BNR. Asociație: BNR este incompatibilă
Dolarul s-a apreciat, la rândul său, până la valoarea de 4,2258 de lei, în creştere cu 1,15 de bani (0,27%) comparativ cu cotaţia anterioară, de 4,2143 de lei,/dolar.
Cursul leu/franc a urcat cu 0,37 bani (0,08%), până la 4,6037 de lei/franc, în comparaţie cu cel de miercuri, când un franc elveţian a valorat 4,6017 lei.
Gramul de aur s-a ieftinit, vineri, cu 32,43 bani (-0,13%), la 242,0234 de lei, de la 242,3477 de lei, cât se anunţase în şedinţa anterioară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.