„În evaluarea impactului taxei de către Banca Națională a României se arată că băncile vor intra pe pierderi semnificative în 2019 și 2020. Acest lucru va însemna o creștere a dobânzilor la credite pentru populație și firme, precum și o încetinire a ritmului de creditare. În același timp, taxa va antrena noi presiuni inflaționiste care vor fi alimentate și de alte majorări de taxe (în energie, telecom), care, împreună, vor eroda puterea de cumpărare și vor diminua veniturile populației”, a explicat Alexandra Smedoiu, partener servicii fiscale la Deloitte România.
Citește și:
ROBOR. Lucian Isar: Să vedeţi ce urmează. Două scenarii
Taxa pe activele financiare se stabilește în funcție de ROBOR însă Alexandra Smedoiu susține că principiul este unul greșit iar analiștii nu înțeleg care ar fi legătura între ROBOR și profitabilitatea băncilor.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata dobânzii cu care se împrumută băncile între ele și în funcție de acesta se stabilește și dobânda variabilă la creditele în lei.
Sursa: avocat.net
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.