FED a redus deja, săptămâna această rata dobânzii cheie, la o ședință extraordinară. Dar traderii speră că o decizie similară va fi adoptată și la următoarea reuniune, din 17-18 martie. Sunt însă numeroși economiști care susțin că instrumentele politicii monetare și de creditare, precum dobânzilele de referință, nu pot ajuta economia lumii pe fondul epidemiei de coronavirus.
”Piețele financiare sunt dominate de ideea că, în momenul producerii unei scăderi economice globale, băncile centrale vin repede în ajutor cu o reducere agresivă a dobânzilor”, au scris analiștii băncii japoneze Nomura. În opinia lor, ”piețele așteaptă și acum măsuri similare, chiar dacă problemele create de Covid-2019 în foarte multe țări diferă de altele”.
Analiștii au explicat că actuala scădere economică nu este rezultatul unor evenimente financiare precum prețurile la active. Marele vinovat este noul virus, de aceea cel mai bun răspuns imediat îl constituie, în primul rând, politica de securitate în domeniul sănătății”, au apreciat experții niponi.
Citește și Florin Cîțu a găsit soluția ca efectele economice ale Covid-19 sa fie minime
Chris Rupkey, economist șef la MUFG Union Bank spune că dobânzile sunt și așa foarte mici, iar o nouă reducere nu ar avea puterea de determina companiile să procedeze la o majorare a cheltuielilor și investițiilor. Sunt specialiști care consideră că măsuri fiscale precum cheltuieli ale statului ar trebui să joace un rol mai important în contracararea consecințelor economice ale epidemiei de coronavirus. ”Astfel de măsuri precum subvenții pentru lucrători sau susținerea salariilor în sectoare de activitate precum turism vor avea, cu siguranță, o imporanță majoră”, a declarat el pentru CNBC
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.