Pentru avocatul Gheorghe Piperea, Fiscul trebuie să se concentreze pe marii contribuabili. ”Trebuie recentrată atenția de pe persoana fizică sau micul contribuabil, care au un grad foarte ridicat de conformare, la marile corporații. Sper ca la ANAF să nu mai fi aplicat principiul ușii rotative în care foștii funcționari ai Fiscului ajung să facă consultanță pentru marile companii. În aceasată calitate, merg la ANAF direct în biroul fostului subordonat care îi lasă să scoată banii din țară”, a declarat Piperea, referindu-se la optimizările fiscale la care recurg marile companii, prin care își exportă profiturile obținute într-o țară într-un stat cu un grad mai redus la fiscalității. ”Pe zona micilor contribuabili nu mai este nimic de distrus”, a comentat Piperea.
El a recomandat noii șefe a ANAF să ceară Consiliului Concurenței să ancheteze practicile anticoncurențiale ale marilor companii din industria farmaceutică, industria agroalimentară, băncilor și producătorilor de ciment. ”Nu poți să-i iei pe toți pentru că nu ai oameni suficienți, dar este suficient să-l dai ca exemplu pe unul cu o amendă de 10% pe cifra de afaceri”, a afirmat avocatul.
Citește și:Noua șefă a Fiscului este Mihaela Triculescu
În al doilea rând, ar trebui schimbată logistica și îmbunătățită calitatea personalului. ”La persoanele fizice se mai lucrează cu documente scrise de mână. Banii pentru informatizare s-au scurs în găuri negre incredibile, iar unele calculatoare lucreză cu softuri de acum 20 de ani astfel că este imposibilă interconectarea departamentelor”, a spus avocatul. În plus ar trebui aduși oameni noi, cu pregătire mai bună, care să primească salarii care să-i motiveze. ”Acum personalul lucrează claie peste grămadă, este foarte prost plătit și dezinteresat și care vrea să dea impresia că muncește ducându-se pe suspectul de serviciu, care este micul contribuabil”, a spus Piperea exemplificând prin practica blocării tuturor conturilor unui contribuabil și pentru banale amenzi de circulație, deși în multe cazuri, acestea au fost plătite, dar nu și corect înregistrate la ANAF.
În al treilea rând, Piperea recomandă șefei ANAF să dea mai multă atenție situațiilor de insolvență în care este Fiscul implicat. ”Fiscul are o prezență anemică în instanțe și selectează practicienii de insolvență prin proceduri netransparente. Atenție mai ales la companiile publice care intră în insolvență. De aici se pot colecta foarte mulți bani”, a conchis Gheorghe Piperea.
Mai multă școlarizare
Consultantul Adrian Bența a indicat ca primă problemă a ANAF procedura de inspecție fiscală. ”Patru din cinci decizii de impunere care ajung în fața instanței sunt desființate. Soluția nu este stabilirea unor debite aiurea sau împrumuturi forțate de la firme. Lucrul acesta pune pe butuci multe firme. ANAF mai face și plângeri penale pe bandă rulantă, deși deciziile îi sunt desființate”, a declarat Bența pentru DC Business.
A doua este problema sistemului informatic. ”Este o problemă clară când ai serverele la 99% din capacitate și stau să-ți crape. În septembrie au primit 150 de milioane de lei pentru acest lucru prin ordonanță de urgență. Nu poți să spui că nu ai avut bani”, a afiramt Bența.
Atitudinea inspectorilor care lucrează cu publicul ar fi a treia problemă. ”Ar trebui ridicat nivelul de competență profesională al inspectorilor. Dacă suni la cele 6 administrații fiscale de sector, vei obține cinci răspunsuri. Ar trebui mai multă școlarizare”, a spus Adrian Bența.
Acesta nu crede că în 2019 se va înregistra o creștere spectaculoasă a încasărilor ANAF. ”Există filiere de evaziune fiscală pe care le poți destructura, dar încasările nu cresc dacă nu crește și economia, iar anul acesta creșterea s-ar putea să fie mai mică decât cea de anul trecut. Dacă și-au propus doar să strângă bani și nu să ajungă la o relație de colaborare cu contribuabilul, nu vor reuși. Nu poți tunde o oaie de două ori pe an”, a conchis Adrian Bența.
ANAF, prea galant cu marile firme
Și pentru profesorul Mircea Coșea există o problemă de relaționare a inspectorilor ANAF cu contribuabilii. ”ANAF colectează taxe și impozite într-o atmosferă de ostilitate. Mentalitatea ar trebui schimbată, să fie una de parteneriat”, a declarat Mircea Coșea pentru DC Business, adăugând că ANAF ar trebui să fie deschisă la negocieri și să fie capabilă să ofere îndrumare contribuabililor. Pentru actuala atitudine a Fiscului, Coșea l-a indicat ca vinovat pe fostul șef al ANAF din perioada guvernării Ponta, Gelu Diaconu. ”El a făcut un mare rău prin blocarea conturilor a zeci sau sute de mii de contribuabili, lucru care a dus și la falimente”, consideră profesorul Coșea.
El a menționat și nivelul redus al informatizării sistemului fiscal, deși situația ar fi trebuit remediată cu finanțarea pe care Banca Mondială a acordat-o. În consecință, există o suprapunere sau chiar o lipsă a unor date care trebuiau ca până acum să fie ușor accesibile.
Activitatea ANAF este afectată și nivelul de politizare a instituției. ”ANAF nu a renunțat la a fi un instrument politic. Nu la fel ca înainte, dar nu și-a pierdut acest obicei. În plus, ANAF este foarte dur cu micii contribuabili și foarte galant cu marile firme care uneori nu plătesc sau nu plătesc tot ce ar trebui. Pentru unii este mumă, pentru alții ciumă”, crede Mircea Coșea.
Acesta susține că nu există motive ca noii șefe a Fiscului să i se ceară un reviriment spectaculos al încasărilor. ”Schimbarea șefului ANAF nu rezolvă aproape nimic (...) Colectarea impozitelor este și o chestiune de educație și civilizație. Când contribuabilul are garanția că taxele sunt folosite corect și cinstit nu va încercă să evite plata lor. Trebuie să existe și o activitate de educare atât instructivă, cât și coercitivă. Constatăm că cei în vârstă, crescuți într-o societate coercitivă, își plătesc taxele la timp pentru că știu că nu te joci cu asta, pe când cei tineri, crescuți într-o atmosferă libertină, practică evitarea plății impozitelor”, a spus Coșea adăugând că și statul trebuie să ofere garanții în plus că folosește banii cu chibzuință.
Soluția unică
Pentru Gabriel Biriș, problemele ANAF se reduc la una singură, lipsa informatizării sistemului. ”De aici pleacă toate celelalte. Fără e-factură, fără simplificarea colectării ș.a.m.d. nu se rezolvă nimic. Dacă există voință să informatizezi sistemul, ar putea să se rezolve și celelalte probleme. Dacă cei din real estate spun ”locație, locație, locație”, la ANAF soluția este ”informatizare, informatizare, informatizare” ”, a spus Biriș. El a dat vina pentru situația actuală a Fiscului, tot pe Gelu Diaconu, despre care a spus că ”și-a bătut joc” de finanțarea oferită pentru informatizare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.