Publicitate
Așadar, ANAF spune că veniturile obținute de persoanele fizice din tranzacționarea jetoanelor nefungibile (NFT, după termenul englezesc non-fungible token) reprezintă venituri impozabile.
Veniturile impozabile cuprind atât veniturile în numerar (care presupun o remunerație financiară), cât şi cele în natură (spre ex. produse, servicii, călătorii etc.).
Persoanele fizice care obțin venituri din vânzarea, pe platforme specializate, denumite blockchain, de conținut sub forma unor fişiere digitale (NFT), în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, au obligația de a declara aceste venituri, indiferent dacă aceste venituri sunt realizate din România sau din străinătate. Acestea se declară în Declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, cu respectarea prevederilor art. 71 şi art. 72¹ sau art. 73, după caz, din Codul fiscal.
Creatorul criptomonedei românești Webdollar: Are propriul BLOCKCHAIN
Venituri din drepturi de proprietate intelectuală
În situația în care creatorul de conținut va obține, ulterior vânzării inițiale, venituri din vânzările recurente ori repetate (NFT royalties) are, de asemenea, obligația declarării acestor venituri în Declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, la aceeaşi categorie de venit.
Obligațiile fiscale declarative şi de plată ce le revin persoanelor fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală sunt cuprinse în Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală publicat pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscala la secțiunea Asistență contribuabili.
În cazul veniturilor obținute de persoanele fizice care tranzacționează creații NFT, altele decât autorul care face publică spre vânzare creația sa, esența tranzacției, respectiv a activității desfăşurate ori prestate conduce la încadrarea veniturilor obținute în categoriile de venit definite de legislația fiscală în vigoare şi la identificarea regulilor aplicabile pentru declararea acestora, precum şi pentru calcularea impozitului pe venit şi a contribuțiilor sociale datorate.
Data realizării venitului este data la care s-a efectuat tranzacția (vânzarea – cumpărarea NFT), independent de data la care persoana fizică care a vândut produsul alege să tranzacționeze sau să retragă din wallet-ul virtual/să schimbe în FIAT criptomonedele reprezentând prețul produsului. FIAT reprezintă moneda unei țări pe care propriul guvern a declarat-o ca fiind mijloc legal de plată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.