Publicitate
Potrivit sursei citate, în noul meniu disponibil în serviciul SPV, pentru accesarea acestei facilităţi, se selectează opţiunea Plată obligaţii fiscale PF şi apoi În numele altei persoane, se optează pentru plata obligaţiilor fiscale declarate prin declaraţia unică (impozit pe venit, contribuţii de asigurări sociale de sănătate/ contribuţii de asigurări sociale). Apoi se completează codul numeric personal/ numărul de identificare fiscală al persoanei pentru care se face plata, precum şi suma care se doreşte a fi
achitată, după care plata poate fi efectuată.
Această facilitate este disponibilă numai în serviciul SPV, momentan nefiind posibilă o astfel de plată prin intermediul site-ului ghiseul.ro.
Totodată, tot prin contul SPV, contribuabilii persoane fizice pot genera două noi rapoarte: istoric declaraţii care cuprinde declaraţiile depuse de persoana fizică în formă electronică (până acum era disponibil acest istoric doar pentru persoane juridice) şi C168 = Duplicat Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune.
În perioada următoare, MFP şi ANAF au în vedere implementarea plăţii prin SPV şi interconectarea cu ghiseul.ro, a unor categorii de obligaţii fiscale pentru persoanele juridice.
Noile taxe care se pot plăti prin ghiseul.ro
Instituţia reaminteşte că interconectarea dintre serviciul SPV şi ghişeul.ro a fost implementată în luna iunie a.c., contribuabilii persoane fizice având posibilitatea de a achita direct cu cardul bancar, în nume propriu, peste 30 impozite şi contribuţii, prevăzute în anexa O.M.F.P. 1376/2016.
Cele mai frecvente plăţi au vizat impozitul pe venit, contribuţii, accize colectate şi plata unor penalităţi.
Instituţia prezintă o listă a creanţelor fiscale care pot fi plătite prin SPV de către persoanele fizice la 21 august 2020 din care menţionăm: penalităţi de nedeclarare; impozit pe veniturile din activităţi independente; impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor; impozit pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor; impozit pe veniturile din investiţii sub forma de dividende din străinătate; impozit pe veniturile din investiţii sub formă de dobânzi din străinatate.
Spaţiul Privat Virtual (SPV) este un serviciu destinat atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice sau entităţilor fără personalitate juridică. SPV permite obţinerea informaţiilor privind situaţia fiscală, depunerea electronică a declaraţiilor fiscale, plata obligaţiilor fiscale pentru persoanele fizice, primirea electronică a documentelor şi a actelor administrativ fiscale.
Documentele comunicate prin Spaţiul Privat Virtual au aceeaşi putere juridică, asemenea celor comunicate prin poştă sau la ghişeu.
Accesarea serviciului "Spaţiul privat virtual" se realizează din pagina principală a site-ului ANAF www.anaf.ro, secţiunea 'Servicii Online - Serviciul înregistrare/înrolare persoane fizice şi juridice Spaţiul Privat Virtual''.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.