Astfel ANAF anunță că va lansa în curând o aplicație pentru dispozitive mobile, telefonane și tablete, și că, va introduce noi servicii electronice în SPV și va lansa un nou portal, se spune într-un comunicat al agenției.
ANAF a mai anunțat în trecut că va face unele modificări și că va moderniza sistemul și portalul astfel încât să poate fi accesat și de pe telefoanele mobile și tablete, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Pe lângă nouă interfață a site-ului ANAF și aplicația mobilă, instituția mai pregătește și noi servicii electronice ce vor fi implementate în Spațiul Privat Virtua (SPV).
Printre aceste servicii se numără:
emitere soluții fiscale individuale anticipate (SFIA);
emitere acorduri de preț în avans;
soluționarea contestațiilor depuse împotriva actelor administrative fiscale;
servicii electronice aferente integrării e-factură;
modernizarea serviciului de interogare registre;
implementarea în cadrul noului SPV a conceptului de „dosar electronic”;
medierea;
serviciu de notificări SPV;
extinderea sistemului de plăti electronice cu alte tipuri de plăti,
extinderea sistemului de profiluri și de roluri utilizate în cadrul SPV;
mesagerie SPV;
tele și video-conferință.
Citește și: Controale ANAF la persoane fizice. Ce venituri sunt luate la puricat
Persoanele fizice au obligația să depună, la termenele prevăzute de lege, declarațiile de venit, precum și a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate.
Nerespectarea acestei prevederi aduce amenzi de la 50 lei la 500 lei, conform Codului de procedura fiscală.
Chirii
Cei care obțin venituri din chirii se încadrează în categoria persoanelor obligate la plata contribuției sociale de sănătate (CASS), dacă valoarea venitului net/normei de venit estimate (cumulat și cu alte venituri obținute de contribuabil) depășește plafonul anual de 12 salarii minime brute pe țară: 2.550 lei x 12 luni = 30.600 lei.
Impozitul se stabilește prin deducerea din venitul brut a unei cote de cheltuieli forfetare de 40%, urmând că la diferența de 60% să se aplice procentul de impozit de 10%.
Arendă
Impozitul pe veniturile din arendă, în cota de 10%, se determina de către arendaș și se reține la sursă la momentul plății venitului, nu la dată inchierii contractului. Cota de impunere de 10% se aplică asupra venitului net (venit brut minus cota forfetară de 40%).
Persoanele fizice care realizează veniturile din arendă NU au obligația declarării impozitului pe venit în Declarația unică. Ele datorează însă contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) dacă valoare cumulată a acestor venituri este egală sau mai mare cu plafonul anual de 12 salarii minime brute pe țară. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.