Pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală www.anaf.ro a fost publicat Ghidul explicativ cu privire la prevederile/scopul Directivei 2011/16/UE privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (DAC7) la rubrica Asistență Contribuabili/Schimb automat de informații în domeniul impozitelor directe.
Materialul informativ, disponibil la următorul link, este menit să sprijine contribuabilii în înțelegerea și aplicarea reglementărilor fiscale introduse prin O.G nr. 16/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, prin care au fost transpuse în legislația națională prevederile Directivei (UE) 2021/514 a Consiliului din 22 martie 2021, de modificare a Directivei 2011/16/UE privind cooperarea
administrativă în domeniul fiscal (denumită DAC7).
Actul normativ sus menționat prevede obligația ca Operatorii de platforme să transmită raportări către Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin care să declare anual activitatea economică relevantă DAC7, derulată de persoane juridice și fizice prin intermediul acestora și are ca scop asigurarea transparenței fiscale, în vederea prevenirii fraudei fiscale, a fenomenului de evaziune fiscală și/sau evitării declarării obligațiilor fiscale, rezultate din activitățile economice desfășurate prin intermediul platformelor digitale.
Este important de precizat faptul că, prin transpunerea în legislația națională a prevederilor Directivei Europene DAC 7, NU sunt introduse alte impozite, taxe sau contribuții obligatorii.
Cui se aplică DAC 7:
II.1 Operator de platformă care are obligația de raportare:
Platformă = orice software, inclusiv un site web sau o parte a unui site web, și aplicații, inclusiv aplicații mobile, care sunt accesibile utilizatorilor și care permit Vânzătorilor să fie conectați cu alți utilizatori în scopul realizării unei Activități Relevante, în mod direct sau indirect, pentru acești utilizatori. Termenul include, de asemenea, orice aranjament pentru colectarea și plata unei Contraprestații pentru realizarea Activității Relevante.
ATENȚIE!
Platformă ≠ software care, fără nicio intervenție suplimentară în cadrul realizării unei Activități Relevante, permite exclusiv oricare dintre următoarele:
a)procesarea plăților în legătură cu Activitatea Relevantă;
b)listarea sau promovarea de către utilizatori a unei Activități Relevante;
c)redirecționarea sau transferarea utilizatorilor către o Platformă.
Operator de platformă = o Entitate care pune la dispoziția Vânzătorilor, în temeiul unor contracte, o întreagă Platformă sau o parte a acesteia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.