Mai exact, ANAF a blocat în luna ianuarie 42.144 de conturi bancare, cu peste 21% mai mult decât în luna ianuarie din 2020, relatează Antena 3.
În privința somațiilor de plată, în ianuarie 2021 au fost expediate 133.197 de somații. Somațiile de plată sunt primul pas în procesul executării silite, de la momentul primirii somației contribuabilul având la dispoziție 15 zile pentru a plăti datoria.
În cazul în care contribuabilul nu plătește nici după aceste 15 zile, continuă procedura executării silite, ANAF procedând la blocarea conturilor bancare ale contribuabilului. Trebuie spus că ANAF blochează toate conturile datornicului iar pentru a-și putea debloca conturile, contribuabilul trebuie să vină în fața băncii cu dovada plății datoriei către ANAF.
Contribuabilii care nu își pot plăti datoriile, au posibilitatea de a depune la ANAF o cerere scrisă în care se solicită să li se amâne sau anuleze plata penalităţilor de întârziere şi dobânzilor aferente datoriilor.
Citește și: Lista NEAGRĂ a BNR. Taxele care vor fi majorate
Sectoarele care au cele mai mari dificultăți în a putea plăti datoriile la ANAF sunt și cele mai afectate de pandemie. Astfel, restaurantele, hotelurile și agențiile de turism sunt în topul datornicilor la ANAF.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.