Studiul a constatat că oamenii au avut un răspuns imunitar mai bun atunci când au primit o primă doză de vaccinuri AstraZeneca sau Pfizer-BioNTech urmată de Moderna nouă săptămâni mai târziu, potrivit rezultatelor publicate luni.
"S-a obținut un răspuns imunitar foarte bun pe toată linia..., de fapt, mai mare decât pragul stabilit de Oxford-AstraZeneca pentru vaccinul cu două doze", a declarat pentru Reuters Matthew Snape, profesorul aflat în spatele studiului denumit Com-COV2.
Dozarea flexibilă
Descoperirile care susțin dozarea flexibilă vor oferi o oarecare speranță țărilor sărace și cu venituri medii care ar putea fi nevoite să combine diferite mărci între prima și a doua injecție, în cazul în care stocurile se reduc sau devin instabile.
"Cred că datele din acest studiu vor fi deosebit de interesante și valoroase în special pentru țările cu venituri mici și medii în care încă se distribuie primele două doze de vaccinuri", a spus Snape.
"Arătăm că... nu trebuie să te limitezi în mod rigid la primirea aceluiași vaccin pentru a doua doză... și că, dacă programul va fi livrat mai rapid prin utilizarea mai multor vaccinuri, atunci este în regulă să faci acest lucru".
În cazul în care vaccinul AstraZeneca-Oxford este urmat de o doză Moderna sau Novavax au fost induse răspunsuri mai mari la anticorpi și la celulele T față de două doze de AstraZeneca-Oxford, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Oxford.
Omicron. Veste EXTRAORDINARĂ de la Oxford despre vaccinuri
Șeful BioNTech, despre Omicron: ”Să nu ne panicăm!”
Varianta OMICRON: OMS are un mare semn de întrebare
Studiul efectuat pe 1.070 de voluntari a constatat, de asemenea, că o doză de vaccin Pfizer-BioNTech urmată de o injecție Moderna a fost mai bună decât două doze de vaccin Pfizer-BioNTech standard.
Pfizer-BioNTech urmat de Novavax a indus anticorpi mai mulți decât programul Oxford-AstraZeneca în două doze, deși acest program a indus răspunsuri mai scăzute la anticorpi și la celulele T decât programul Pfizer-BioNTech în două doze.
Nu au fost ridicate probleme de siguranță, potrivit studiului Universității Oxford, publicat în revista medicală Lancet.
Amestecarea vacciurilor
Multe țări au desfășurat o combinație cu mult înainte de a fi disponibile date solide, deoarece națiunile s-au confruntat cu un număr tot mai mare de infecții, cu rezerve scăzute și cu o imunizare lentă din cauza unor preocupări legate de siguranță.
Longevitatea protecției oferite de vaccinuri a fost analizată cu atenție, fiind luate în considerare și doze de rapel în contextul creșterii numărului de cazuri. Noile variante, inclusiv Delta și Omicron, au crescut acum presiunea pentru accelerarea campaniilor de vaccinare.
Implementarea de vaccinuri care utilizează tehnologii de pe platforme diferite - cum ar fi ARNm de la Pfizer și Moderna, vectorul viral de la AstraZeneca și injecția pe bază de proteine de la Novavax - și în cadrul aceluiași program este o noutate.
Rezultatele ar putea oferi informații pentru noi abordări ale imunizării împotriva altor boli, a spus el.
Studiul a constatat, de asemenea, că o primă doză de vaccin AstraZeneca-Oxford urmată de oricare dintre ceilalți candidați din studiu a generat un răspuns deosebit de robust, în concordanță cu constatările din iunie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.